În anul 2023, aproape jumătate dintre apelurile românilor către Serviciul de urgență au fost alarme false. Cele mai multe cazuri de acest fel au fost semnalate în județul Gorj. Care au fost motivele bizare pentru care cetățenii au sunat la 112. Au văzut fantome, extratereștri sau n-au găsit zahăr.
Serviciul de urgență 112 preia apelurile de urgență din partea cetățenilor și le transmit mai departe către agențiile specializate: Ambulanța, SMURD-ul, Poliția, Pompierii, Jandarmeria și altele. În acest fel, se asigură o reacție imediată, uniformă și unitară, pentru soluționarea cazului semnalat autorităților.
112 este unicul număr pentru apeluri de urgență, ce poate fi formulat de către oricine, în orice loc al țării. Toate rețelele publice de telefonie asigură posibilitatea de a contacta autoritățile, prin 112, în caz de urgență. Apelurile pot fi efecuate în orice zi, la orice oră, serviciul fiind disponibil 24/7.
Citește și: Un român a sunat de peste 9000 de ori la 112. Cum a fost posibil așa ceva în 2020
Operatorii STS sunt cei care preiau apelurile către Serviciul de urgență 112 și, în funcție de tipul problemei semnalate, îl transferă mai departe către dispecerii agențiilor specializate de intervenție, care realizează un interviu pe domeniul de competență, alocă și alertează echipajele din teren.
În anul 2023, operatorii STS au preluat peste 10 milioane de apeluri la numărul de urgență 112, însă aproape jumătate dintre acestea nu au reprezentat urgențe în realitate. Oamenii au apelat la numărul de urgență pentru a solicita informații sau pentru a semnala evenimente cu totul nebișnuite.
Județele de pe teritoriul țării în care au fost semnalate cele mai multe apeluri cu alarme false la Serviciul de urgență 112 au fost: Gorj – 66%, Argeș – 59%, Covasna – 63%. La pol opus s-au aflat București și județul Ilfov, cu cele mai puține apeluri nejustificate la numărul de urgență 112.
Citește și: Un sibian a sunat la 112 de urgență. Polițiștilor nu le-a venit să creadă ce problemă are, de fapt
Apelurile cu alarme false la Serviciul de urgență 112 se referă la cele efectuate în lipsa unui motiv întemeiat pentru a apela la autorități. Cele mai bizare motive pentru care românii au sunat, în anul 2023, la numărul de urgență 112 sunt următoarele:
Apelurile la numărul de urgență 112 se fac numai în cazuri de reală urgență. Ele pot fi preluate și procesate în mai multe limbi de circulație internațională și în limbile minorităților naționale.