Când cultivați sfeclă roșie, trebuie să acordați o atenție mai mare dăunătorilor ce o pot ataca. Experții susțin că anumiți agenți patogeni se pot transmite foarte ușor de la o legumă la alta. De aceea, există o serie de legume care se plantează lângă sfecla roșie, pentru a o ajuta să crească sănătoasă. Însă trebuie să țineți cont și de compatibilitatea plantelor, pentru a obține o recoltă abundentă. Iată care sunt legumele pe care trebuie să le plantezi lângă sfecla roșie?
Sfecla roșie este o legumă rădăcinoasă destul de consumată de către români. Mulți preferă să o cultive în propria grădină. Aceasta se descurcă excelent într-un sol argilos. Este bine să fie cultivată la sfârșitul lui martie-începutul lui aprilie. Însă pentru o creștere cât mai sănătoasă și să nu fie atacată de dăunători, este musai să plantați lângă sfecla roșie și alte legume. În continuare vă prezentăm perechile de plante care pot fi crescute alături de sfecla roșie în grădină. O vor ajuta enorm!
Usturoiul se dezvoltă bine lângă sfeclă, dar va proteja și recolta de sfeclă. Mirosul înțepător de usturoi va descuraja dăunătorii, inclusiv viermii, care vor ocoli plantația de sfeclă.
Legumele rădăcinoase fac casă bună împreună, mai ales atunci când au nevoie de cantități similare de soare și apă. Ambele sunt ușor de cultivat și vor prospera destul de bine. Așadar, nu ezitați să puneți sfecla roșie lângă morcovi.
Varza kale și sfecla sunt legume care iubesc vremea însorită, ceea ce îi face partenerii ideali. Ambele cresc bine împreună, iar roadele vor fi bogate.
Varza de Bruxelles se dezvoltă în mod similar în condiții răcoroase și însorite, ceea ce înseamnă că poate sta lângă sfeclă în grădină. Varza va crește peste sfeclă, așa vă proteja întreaga recoltă, mai ales când soarele arde cu putere în timpul verii.
Ridichile și sfecla pot crește împreună. Se descurcă extrem de bine în condiții similare de creștere. Ridichile sunt și mai mici, ceea ce le permite celor două să crească confortabil în aceeași parcelă.
Broccoli aduce beneficii mari pentru sfeclă. Sfecla roșie necesită mai puțin calciu din sol decât multe alte legume, iar broccoli necesită mai mult calciu decât alte legume. Așadar, cele două legume se completează una pe alta.
Vezi și: Ce legume să pui în pământ lângă ceapă. Aroma plantei va fi mult mai intensă, dacă vei proceda așa
Similar cu usturoiul, mirosul înțepător al cepei va respinge dăunătorii sfeclei roșii. Melcii și gândacii se vor îndepărta atunci când există rânduri de ceapă plantate în mijlocul sfeclei.
Conopida și sfecla necesită condiții de creștere similare și se descurcă cel mai bine atunci când sunt plantate în același loc.
Roșiile pot ajuta sfecla roșie să se dezvolte mai bine, mai ales pe timpul verii. Din acest motiv, grădinarii le plantează împreună.