Deși puțini români își mai botează copiii astfel, încă pot fi identificate nume românești păstrate de la poporul dac. Dacii se considerau nemuritori, motiv pentru care erau foarte curajoși. Mentalitatea de triumfători putea fi sesizată și în alegerea numelor urmașilor lor.
Poporul dac era, potrivit lui Herodot, cel mai bogat și mai drept dintre traci. Dacii se considerau a fi nemuritori. Pentru ei moartea nu era decât o trecere din lumea materială în cea spirituală, care nu era lăsată la voia întâmplării, ci bine guvernată de zeul Zamolxis.
De aceea, dacii erau încrezători, indiferent de evenimentele cu care se confruntau, fie ele și războaie. Puneau nume impunătoare urmașilor lor, multe dintre ele, deosebite de altfel, fiind descoperite pe cioburi sau plăci de piatră pe teritoriul fostului Imperiu Otoman. Altele provin din surse literare.
Citește și: Numele de copii care sunt interzise în România. Nu ai voie să le alegi vreodată, e complet interzis
Cele mai cunoscute nume sunt cele ale zeităţilor şi regilor din perioada antică. Acestea au fost menționate, bineînțeles, în izvoare istorice și literare. Charnabon, Rex Histrianorum, Cothelas, Dual, Rhemaxos, Moskon sau Dromichaetes sunt doar câteva exemple de nume din această categorie.
Puțini români cunosc aceste nume. Poate mai apropiate de români sunt cele oferite soldaților recrutaţi în garnizoanele şi legiunile romane, de pe întreg teritoriul fostului Imperiu Roman, cum ar fi cele pe care le vom reda în lista de mai jos, descoperite în urma săpăturilor arheologice din Egipt sau Britania.
Istoricul Ion Horaţiu Crişan a vorbit în volumul Spiritualitatea geto-dacilor despre unele dintre numele comune date dacilor care sunt purtate și de unii români. Trebuie precizat că persoanele cu astfel de nume sunt vârstnice, puțini părinți tineri optând pentru ele în prezent.
Este vorba despre numele Geta și Davos, acesta din urmă putând fi regăsit și sub Daos sau Davus. Despre ele a precizat și filosoful Stravon, potrivit istoricului a cărui lucrare am citat mai sus, care explică cum Geta și Davos erau nume atribuite categoriei de oameni sclavi.
Citește și: De ce s-au numit strămoșii noștri daci. De unde provine numele, explicațiile istoricilor
„Socot că ei se numeau în vechime Daoi. De aici şi numele de sclavi Geta şi Davos, obişnuit la antici. Această presupunere merită mai multă crezare decât aceea potrivit căreia numele ar fi venit de la sciţii dai, care locuiesc prea departe, lângă Hyrcania. Şi nu pare de crezut să se fi adus de acolo sclavi în Attica”, se arată în lucrarea lui Ion Horaţiu Crişan.