Gospodinele din Moldova știu exact cum să prepare mâncare de urzici pe gustul tuturor. De sute de ani, româncele din această regiune a țării gătesc verdeața într-un mod inedit. Află în continuare cum trebuie să manipulezi urzicile și ce trebuie să adaugi în ele pentru a fi cremoase.
Secole la rând, urzicile au reprezentat sursă de hrană. La început nu tocmai ușor de gestionat din cauza frunzelor înțepătoare și usturătoare, urzicile sunt de fapt foarte aromate. Când sunt gătite corespunzător, aroma lor seamănă cu cea a spanacului. Preparatul poate fi gătit sub formă de supă, mâncare, sos etc.
Important! Dacă vrei să gătești urzici, ar fi bine să le lași puțin la căldură. Expunerea lor la temperaturi ridicate va face ca vițele înțepătoare și usturătoare să se domolească. În acest fel, vei putea manipula urzicile fără să te rănești.
Citește și: Cât costă un kilogram de urzici în Piaţa Obor din Capitală. Sunt mai scumpe ca niciodată, din păcate
Urzicile trebuie curățate temeinic înainte de a fi gătite. Nu prepara niciodată urzici culese de pe marginea drumurilor aglomerate sau din proximitatea zonelor stropite cu îngrășăminte sau substanțe chimice. Cea mai potrivită modalitate de a curăța urzicile este fierberea lor.
Pentru a lega urzicile când le gătești sub formă de mâncărică, este recomandat să folosești smântână cu un procent nu neapărat foarte ridicat, dar cel puțin mediu de grăsime. Ar fi bine să adaugi o lingură de smântână în compoziție, înainte de a stinge focul, așa cum fac moldovencele.
Citește și: Amestecul puternic pe bază de urzici care îţi protejează legumele din grădină. E natural şi ieftin
Mâncarea de urzici este gata. Pentru aromatizare, se recomandă să se adauge puțin usturoi pisat fin și hrean, dat pe răzătoare, în compoziție. Se pune preparatul deoparte la răcit, apoi se servește la masă. Toată lumea va fi mulțumită de rezultat. Poftă bună!