În fiecare an, pe 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne. Românii își îndreaptă atenția, în aceste circumstanțe, asupra limbii române, care prezintă unele caracteristici unice. Noi avem al treilea cuvânt ca lungime în Europa și totodată cele mai ciudate proverbe și zicători.
„…ca să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract”, spunea mai în glumă, mai în serios marele filosof și scriitor român Emil Cioran.
Miercuri, 21 februarie 2024, românii celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne. Mulți nu știu, însă limba nativă este cu totul deosebită. Nu pentru că spunem noi, ci pentru că aceasta este concluzia la care au ajuns lingviștii și istoricii străini, cărora nu le putem reproșa subiectivitatea.
Te-ar putea interesa și: De ce iubesc străinii limba română. Detaliul pe care sigur nu l-ai știut până acum
Știai că limba română prezintă al treilea cel mai lung cuvânt din Europa? Este vorba despre un termen cu semnificație medicală, mai exact „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză”.
pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza = boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, care depunându-se în bronhii afectează funcționarea normală a plămânilor; formă de silicoză.
Termenul „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză” este alcătuit din mai multe cuvinte și prefixe, nu întâmplătoare, ci toate reflectând compoziția și cauzele specifice ale bolii la care face referire. Iată cum explică specialiștii alcătuirea termenului:
Te-ar putea interesa și: Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere și este pe locul 3 în Europa. Ai auzit de el?
Un alt detaliu ce face limba română unică este reprezentat de zicători și expresii. Limba română este printre puținele în care există expresii de felul „câinii latră și ursul merge”, ajutându-i astfel pe vorbitori să transmită exact mesajele pe care le doresc, folosind termeni pe înțelesul tuturor.
Expresiile sunt dovada vie a faptului că românii au o preocupare aparte: sensul unei sintagme să fie bogat, în timp ce fraza rămâne scurtă. Adică să spui foarte multe în foarte puține cuvinte. La acest lucru se referea și Vasile Alecsandri, când a spus că „românul s-a născut poet”.
În altă ordine de idei, aproximativ 25% din totalul proverbelor și expresiilor din limba română au ca subiect de bază înțelepciunea, spun lingviștii și istoricii români.