Mulți vorbitori ai limbii române nu conștientizează importanța ei. Unii nici nu îi cunosc secretele, foarte multe la număr. Un aspect important de analizat ar fi aprecierea pe care o au străinii față de această limbă. Ce spun studenții străini despre limba noastră nativă.
Încă de la începutul vremurilor, oamenii au avut nevoia de a comunica și de a se apropia unii de alții. Este în natura noastră să fim creaturi sociale și să găsim modalități de a ne exprima sentimentele și emoțiile. De aceea, din cele mai vechi timpuri, oamenii au creat diferite moduri de comunicare.
Așa s-au născut semnele și simbolurile, dintre care unele aveau să formeze ulterior limbajul motivelor tradiționale românești. Pentru unii oameni sunt doar simboluri aleatorii cusute pe o bucată de pânză, dar nu și pentru oamenii din România. Fiecare cusătură este un mesaj codificat cu un sens profund.
Citește și: Litera cu care încep cele mai multe cuvinte din limba română. Ai spune că este „A”, dar e greşit!
Ceea ce este în mare parte necunoscut despre România este că locuitorii ei poartă istoria lor chiar pe haine, simbolurile fiind alese cu grijă, fiecare dintre ele purtând un anumit sens sau poveste. Însă povestea nu s-a oprit aici, tot din nevoia de comunicare luând naștere și limba română.
Istoria limbii române este la fel de controversată ca istoria formării poporului român. Două aspecte împart taberele: cel științific și cel politic. În ciuda acestor detalii, ce este cert este că româna – la fel ca alte limbi – este unică în foarte multe privințe, făcându-se remarcată prin caracteristicile sale.
Limba română, în forma pe care o folosim astăzi, are ca bază alfabetul latin. Cuprinde 31 de litere, ce pot forma cuvinte care, la rândul lor, formează grupuri de cuvinte. Acestea construiesc vocabularul limbii române, care pe măsură ce trece timpul se poate îmbogăți.
Dacă în urmă cu doi ani, vocabularul limbii române era alcătuit din peste 120 de mii de cuvinte, astăzi este mult mai bogat. Mulți rămân uimiți de multitudinea de termeni care apar sub formă de neologisme, însă nu știu că nu acesta este detaliul care impresionează cel mai mult.
Citește și: Dintre sau între? Când se folosesc corect cele două prepoziții. Mii de români greșesc
Dacă noi, românii, avem tendința de a aprecia limba nativă pentru dezvoltarea ei, străinii par să aprecieze, de fapt, rădăcinile sale care aduc în prim-plan un element cheie unic, anume faptul că limba română are caracteristici asemănătoare cu limbile romantice.
„Limba română are asemănări remarcabile cu limbile romantice, dar are și o influență slavă foarte interesantă, în special asupra vocabularului. Ea face parte, de asemenea, din balkan sprachbund, un grup de limbi apropiate geografic, deși nu au neapărat legătură între ele”, au explicat studenți străini, într-un material publicat pe internet, privind limba română.
Acesta este unul dintre detaliile care, potrivit informațiilor vehiculate în mediul online, atrag studenții străini să studieze limba română mai mult.