19 feb. 2024 | 20:14

Când va apărea salariul minim european în România. Câți bani vor câștiga românii

News
Când va apărea salariul minim european în România. Câți bani vor câștiga românii
Când va apărea salariul minim european în România. Câți bani vor câștiga românii

Marius Budăi, fostul Ministrul al Muncii, a făcut un anunț important pentru toți românii. În contextul în care se vorbește tot mai mult despre salariul minim european, acesta a dezvăluit data la care acesta se va implementa și la noi în țară. De când vor primi salariații din România mai mulți bani.

Când ajunge salariul minim european la români

Guvernanții români au promis că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim pe economie va fi majorat la 3700 de lei, reprezentând o creștere de 138 de lei pentru românii remunerați cu acest nivel salarial. Această majorare ar aduce în plus în buzunarul angajaților suma de 2217 lei, după ce sunt scăzute taxele și contribuțiile sociale obligatorii.

Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri exprimă rezerve în privința acestei majorări semnificative, sugerând că o creștere mai mică, de până la 3500 de lei, ar fi mai adecvată. Ei propun ca această creștere să aibă loc începând cu 1 septembrie 2024 sau chiar cu 1 ianuarie 2025, făcând astfel ca românii plătiți cu salariul minim pe economie să primească doar 2107 lei în mână, cu o creștere de numai 28 de lei la salariul net.

Află și: Ce salariu va încasa o asistentă medicală după majorarea salarială de 15%. Creșterile se acordă în două tranșe

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a clarificat că această majorare este parte a eforturilor de implementare a salariului minim european în România. El a subliniat că aceste sume au fost discutate și planificate încă din anul precedent, iar principiul de a asigura un venit minim de cel puțin 500 de euro net pentru toți angajații este un deziderat esențial.

„Este, de fapt, implementarea salariului minim european în România. Aceste sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net.

Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi”, a explicat Marius Budăi într-o intervenție la Antena 3 CNN.

El a subliniat că obiectivul este de a se asigura că niciun angajat din România nu va fi plătit sub nivelul minim european, și că aceste măsuri vor trebui implementate în conformitate cu directivele europene și în acord cu principiile de echitate și sustenabilitate economică.

Cum se stabilește salariu european

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o serie de orientări și proceduri pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime legale, cu scopul de a asigura un nivel de trai decent, de a combate sărăcia în rândul lucrătorilor și de a promova coeziunea socială și egalitatea de gen.

Procesul de stabilire și actualizare a salariilor minime legale va fi condus de criterii bine stabilite, care vor fi utilizate pentru a evalua și ajusta nivelurile de salarizare. Aceste criterii, adaptate la practicile naționale și deciziile autorităților competente sau acordurile tripartite, vor fi definite clar și vor ține cont de condițiile socioeconomice specifice fiecărei țări.

Vezi și: Ce salariu va încasa un profesor debutant în 2024 după majorări. Ministrul Educației a făcut calculul

Printre criteriile naționale obligatorii se numără puterea de cumpărare a salariilor minime, raportată la costul vieții, nivelul și distribuția generală a salariilor, ritmul de creștere a acestora și nivelurile de productivitate. Statele membre pot alege să atribuie o pondere diferită fiecărui criteriu, în funcție de specificul lor național.

De asemenea, se recomandă utilizarea unor valori de referință orientative, precum 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut, pentru a evalua gradul de adecvare a salariilor minime legale. Aceste valori pot fi utilizate și la nivel național, pentru a ghida procesul de actualizare a salariilor minime.

Statele membre sunt îndemnate să efectueze actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale, cel puțin o dată la doi ani. În cazul în care un stat utilizează un mecanism de indexare automată, actualizarea trebuie făcută cel puțin o dată la patru ani.

Ce variante are Ministerul Muncii din România

În prezent, la Ministerul Muncii se analizează trei variante pentru stabilirea și actualizarea salariului minim garantat.

Prima variantă, propusă, presupune indexarea salariului minim garantat cu rata inflației. Conform acestui principiu, în cazul unei inflații de 7%, salariul minim ar urma să crească cu cel puțin 200 de lei în acest an.

Te-ar putea interesa și: Condiţia pusă de autorităţi pentru cumulul pensiei cu salariul, în 2024. Mulţi nu ştiu de noua lege a pensiilor

A doua variantă, mai puțin probabilă, implică majorarea salariului minim garantat în funcție de coșul minim de cumpărături. Cu toate acestea, această opțiune este dificil de aplicat din cauza lipsei de informații actualizate.

Cea de-a treia variantă, care pare să fie preferată, are în vedere majorarea salariului minim în funcție de salariul mediu pe țară. Concret, se propune o creștere de 50% din acest venit, ceea ce ar însemna o majorare cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni. Astfel, salariul minim brut ar ajunge la nivelul minim de 3.700 de lei, reprezentând jumătate din salariul mediu brut înregistrat.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro