12 feb. 2024 | 14:30

Restaurantul din România în care s-au vândut pentru prima oară micii. Se spune că au fost inventați dintr-o întâmplare

Diverse
Restaurantul din România în care s-au vândut pentru prima oară micii. Se spune că au fost inventați dintr-o întâmplare
Unii nu sunt de acord cu legenda și susțin altceva

Istoria micului românesc începe de peste un secol, iar această delicatesă autohtonă și-a câștigat popularitatea pe grătarele din întreaga țară. Legenda spune că micul a fost inventat dintr-o întâmplare, în centrul vechi al Capitalei, marcat de creativitatea și ingeniozitatea unui bucătar priceput. Dar știi care e restaurantul din România în care s-au vândut pentru prima oară micii?

Micii ar putea fi interziși

Recent, premierul României a reușit să amâne interdicția micilor impusă de către Comisia Europeană. Inițial, producția tradiționalului mic urma să devină ilegală începând cu data de 1 iunie, din cauza unor ingrediente considerate nesănătoase de către autoritățile europene. 

Citește și: Ce pune Radu Anton Roman în mici. Ingredientul care îi face pufoși și le dă cel mai bun gust

În timp ce asociațiile din domeniu se străduiesc să identifice o rețetă tradițională românească ce ar putea fi patentată la nivel european, micul rămâne atât de popular cât și de misterios.

Restaurantul din România în care s-au vândut pentru prima oară micii

Povestea micului își are rădăcinile în București, acum mai bine de un secol, când un bucătar priceput din Capitală, Iordache Ionescu, pregătea pentru clienții săi diverse preparate la grătar.

Cunoscut sub numele de cârciumarul Ionescu, acesta deținea o rețetă remarcabilă de cârnați, faimoasă în întreg orașul, care a stat la baza micului contemporan, explică istoricul Dan Falcan.

Citește și: Cât se țin micii pe grătar. Secretul ca să iasă suculenți și gustoși

Într-o zi, cârciumarul Ionescu se afla ocupat la grătar, pregătind cârnații pentru clienții săi, dar a rămas fără mațe pentru îmbrăcarea cărnii tocate. 

Confruntat cu cereri din ce în ce mai mari pentru cârnații săi, Iordache Ionescu a decis să pună o bucată din „aluatul cârnatului” direct pe grătar, fără să îl mai învelească. 

Persoana care a gustat prima dată această inovație a fost impresionată de gustul micului, iar noul produs s-a transformat rapid în vedeta localului din centrul orașului.

Așa a devenit micul prezent pe majoritatea grătarelor din cârciumile și localurile bucureștene, atrăgând fascinația oamenilor pentru noul său gust inedit. 

„Înainte de al Doilea Război Mondial, la aproape fiecare colț de stradă puteai găsi o bodegă care servea mic”, povestește Dan Falcan.

Unii susțin că micul vine din Turcia

Dar perspectiva asupra originii micului este subiect de dezbatere.

Citește și: Cât bicarbonat se pune în carnea de mici. Așa vor fi mai gustoși, sfatul experților

Moghazehi Mehrzad, pasionat de arta culinară, susține că micul nu este un produs tradițional românesc, ci își are rădăcinile în Turcia, acum câteva sute de ani. El consideră că, deși legenda lui Iordache este cunoscută, micul are o istorie mult prea scurtă pentru a fi considerat cu adevărat românesc.

Moghazehi explică că micul este de fapt un kebap, preparat cu diverse condimente și ierburi aromate, cum ar fi chimenul și ienibaharul, folosite frecvent de turci, adaptându-se ulterior gusturilor și obiceiurilor culinare locale.

În ciuda controversei asupra originii micului, acesta rămâne unul dintre preparatele preferate ale românilor, înregistrând vânzări anuale de aproximativ 50 de milioane de euro și aproximativ 22.000 de tone comercializate în 2012. 

Deși trei aditivi din majoritatea rețetelor au fost scoși din legalitate în conformitate cu noua lege europeană, autoritățile române asigură că tradiționalul mic nu va dispărea, ci se va transforma într-un produs tradițional românesc odată ce va fi stabilită rețeta.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Iulia Vântur, cea mai intensă experiență muzicală. Unde va concerta
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro