10 feb. 2024 | 09:21

Cum să ieși la pensie mai devreme, fără penalizări. Ministrul Muncii a făcut anunțul pentru viitorii pensionari

News
Cum să ieși la pensie mai devreme, fără penalizări. Ministrul Muncii a făcut anunțul pentru viitorii pensionari
Cum să ieși la pensie mai devreme, fără penalizări. Ministrul Muncii a făcut anunțul pentru viitorii pensionari

Vești bune pentru pensionari. Minitrul Muncii a abordat unul dintre cele mai de interes subiecte ale momentului, respectiv pensiile. Află tot ce trebuie să știi dacă vrei să te pensionezi mai devreme. Anunțul oficial pentru cei care vor să se retragă din câmpul muncii.

Românii care vor putea ieși la pensie mai devreme

Potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, în contextul noii legi a pensiilor, se va efectua o recalculare a tuturor dosarelor de pensie, indiferent de legea conform căreia au fost inițiate. Această recalculare se va face conform prevederilor legii 360 și a formulei de calcul stabilite în această lege.

Vezi și: Recalculare pensii 2024. Ministrul Muncii, anunţ aşteptat de toţi pensionarii din România. „Suntem pregătiţi”

Ministrul a subliniat că nu vor fi acordate beneficii în plus la beneficii existente și că punctele de stabilitate pentru pensie se vor obține numai pentru perioadele contributive. Cu privire la pensionarea anticipată în cazul celor care au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă, aceste persoane vor putea beneficia de aceste facilități dacă au îndeplinit condițiile corespunzătoare, inclusiv plata contribuțiilor sociale de către angajatori pentru perioadele respective.

Cu toate acestea, ministrul a atras atenția că situația devine interpretabilă în cazul în care angajatorii nu au plătit contribuțiile sociale pentru acele perioade de muncă în condiții speciale sau deosebite. Totuși, în ciuda acestor eventuale interpretări, Simona Bucura Oprescu a asigurat că beneficiile pentru aceste categorii de muncă vor fi reținute conform noilor reglementări legale.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Care sunt categoriile de muncă în condiții grele

Potrivit legii, categoriile de persoane care lucrează în condiții de muncă grele sunt definite astfel:

  • locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților;

  • locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Citește și: Casa de Pensii a făcut anunțul pentru pensionari. Cât a fost pensia medie în ianuarie 2024

Astfel, conform noii legislații, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, lucrătorii primesc un bonus de patru luni la stagiul de cotizare, în timp ce pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă se acordă un bonus mai generos de șase luni.

Aceste adăugiri la stagiul de cotizare reprezintă o recunoaștere a dificultăților și riscurilor suplimentare la care sunt expuși acești lucrători și sunt menite să le ofere oportunități mai bune de a-și asigura o pensie adecvată la vârsta potrivită.

Perioade suplimentare pentru acești pensionari

O nouă lege adoptată recent în domeniul pensiilor aduce schimbări semnificative pentru lucrătorii care activează în condiții deosebite sau speciale. Potrivit acestui act normativ, pentru perioadele de cotizare în astfel de condiții, se acordă perioade suplimentare care vor conta ca și cum ar fi fost înregistrate în condiții normale de muncă.

Aceste prevederi sunt menite să compenseze efortul și riscurile asociate cu anumite tipuri de muncă, oferind astfel un tratament mai echitabil pentru lucrători în ceea ce privește drepturile de pensionare.

O altă inovație importantă introdusă de această lege este recunoașterea și includerea perioadelor suplimentare la vechimea în muncă, în conformitate cu legislația anterioară dinainte de 1 aprilie 2001, pentru lucrătorii care au activat în grupa I sau a II-a.

Află și: Condiţia pusă de autorităţi pentru cumulul pensiei cu salariul, în 2024. Mulţi nu ştiu de noua lege a pensiilor

Mai mult decât atât, prevederile legii iau în considerare și perioadele suplimentare acordate pentru condițiile deosebite sau speciale de muncă conform legislației ulterioare acelei date. Această abordare asigură că toate perioadele de muncă efectuate în condiții dificile sunt valorificate în mod corespunzător în beneficiul lucrătorilor la momentul pensionării conform normelor stabilite.

Un aspect deosebit de important al noii legi este faptul că ea contribuie la reducerea discrepanțelor existente în ceea ce privește stagiul de cotizare și, implicit, pensiile, între lucrătorii care au activat în condiții normale și cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale.

Acest lucru este evident în comentariile ministrului, care a explicat că înainte de adoptarea acestei legi, reducerea maximă a stagiului de cotizare era de 13 ani pentru lucrătorii din anumite domenii considerate speciale, cum ar fi mineri. Astfel, un miner putea ajunge să aibă un stadiu contributiv redus la doar 36 de ani, ceea ce ar fi avut un impact semnificativ asupra pensiei sale.

”Reducerea maximă pe vechea lege era de 13 ani, în condiții speciale de muncă. Nu la mineri, unde este mai mare. 49 de ani, minus 13 ani, 36 de ani era stagiul contributiv. La 36 de ani ar avea următoarele puncte de stabilitate: 0,5 puncte pentru intervalul 25-36 de ani, 0,75 pentru 30-35 de ani si un punct pentru ce depășește 35 de ani. Deci doar munca efectiva contribuie la bonificare”, a explicat ministrul la televizor

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro