În jurul orei 11:53, ora locală, INCDFP a înregistrat un nou cutremur în România, duminică. CItește mai departe și află ce magnitudine a avut seismul şi unde s-a produs.
Conform datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), la ora 11:53 a fost înregistrat un nou cutremur în România, în Zona Seismică Vrancea, aproape de localitatea Buzău, la o adâncime de 122,7 km. Conform înregistrărilor specialiștilor, cutremurul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter.
Vezi aici: Un cutremur neobişnuit a avut loc în România. Seismul s-a produs vineri dimineaţă
Reamintim că, din data de 29 ianuarie, au mai avut loc cel puțin trei cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 3,4 grade pe scara Richter, în Vrancea, Oltenia și în Banat.
Conform datelor europene despre fizica pământului, cel puțin în data de 30 ianuarie au avut loc nu mai puțin de 381 de cutremure cu magnitudinea de până la 3,8 grade pe scara Richter.
Citește despre: Un nou cutremur în Oltenia joi după-amiază. Ce magnitudine a avut seismul
Înregistrările mai arată că cel mai mic cutremur, de 1,3 grade, a fost înregistrat înm zona Saimbeyli, Adana, 28 km SV de Göksun, Kahramanmaraș, Turcia, acum 4 zile.
După o serie de cutremure moderate în nord-vestul Japoniei pe parcursul anului 2023, anul acesta a început cu un cutremur de mică adâncime de 7.5 grade, înregistrat în largul coastei peninsulei Noto. Din cauza poziției de coastă a cutremurului, a fost emisă o alertă majoră de tsunami pentru peninsula Noto și au fost emise alte avertizări de avertizare de-a lungul unei mari părți a coastei de vest. Potrivit Agenției Meteorologice Japoneze, valurile tsunami au atins înălțimi de 1,2 m în apropierea orașului Wajima, iar o echipă de cercetători de la Institutul Național de Cercetare în Construcții și de la Universitatea din Tokyo a modelat înălțimi ale valurilor de până la 3,6 m în prefecturile Ishikawa și Suzu.
Află despre: Cum arată un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Imaginile din Japonia par ireale. Video
Institutul de Cercetare a Cutremurelor de la Universitatea din Tokyo a constatat că secțiuni ale coastei din vestul Japoniei s-au deplasat până la 250 m spre mare în unele locuri. De asemenea, se pare că seismul a provocat alunecări de teren pe scară largă și lichefiere în zonele de coastă de la sud de epicentru, mai spun specialiștii. O combinație de cutremur și valuri tsunami a provocat daune pe scară largă clădirilor și infrastructurii, Agenția japoneză de gestionare a incendiilor și dezastrelor (FDMA) raportând că peste 3.500 de proprietăți au fost avariate la 11 ianuarie. Această valoare a crescut până la peste 22.000 de locuințe avariate și peste 15.000 de locuințe parțial sau complet distruse până la 17 ianuarie. Riscurile secundare au adăugat la această valoare, un incendiu în orașul Wajima distrugând peste 200 de magazine și locuințe, iar alunecările de teren au provocat daune suplimentare infrastructurii.