26 ian. 2024 | 20:25

Alertă de viscol în România, de sâmbătă dimineață. ANM a făcut anunțul în urmă cu puțin timp

Vremea Meteo
Alertă de viscol în România, de sâmbătă dimineață. ANM a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cod galben de viscol și intensificări de vânt pentru sâmbătă.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de intensificări de vânt și viscol pentru sâmbătă, 27 ianuarie 2024. Alerta intră în vigoare încă de la primele ore ale zilei. Care sunt teritoriile vizate și recomandările făcute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU).

Cod galben de vânt și viscol, sâmbătă, 27 ianuarie

Vremea se menține rece și în weekend. Dacă ultimele două zile au fost marcate de vânturi și precipitații, iată că trendul va rămâne același și sâmbătă, 27 ianuarie. Meteorologii ANM au emis un cod galben de intensificări ale rafalelor de vânt și viscol, ce va fi în vigoare de la primele ore ale zilei până noaptea.

Astfel, sâmbătă, 27 ianuarie, în intervalul orar 05:00-22:00, vor avea loc intensificări ale vântului în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului. Rafalele vor atinge viteze, în general, de 55-65 de kilometri pe oră.

Citește și: Cutremurele de gheaţă, fenomenul care îi sperie pe oameni. Pământul trepidează, iar zgomotul este unul puternic

Ce anunță meteorologii pentru noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 ianuarie

Meteorologii au anunțat și ninsori viscolite în Transilvania, dar nu numai. Fenomenul va fi remarcat și în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, mai ales la altitudini de peste 1.700 metri, va viscoli. În teritoriile amintite, vântul va sufla cu viteze de 90-110 kilometri pe oră.

Notă ANM! Intensificări ale vântului vor avea loc și pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, respectiv 27 spre 28 ianuarie, în Carpații Meridionali și de Curbură. Rafalele vor avea viteze de 60-80 de kilometri pe oră.

Șoferii sunt sfătuiți să evite deplasările cu mașina

În contextul fenomenelor meteo amintite, vizibilitatea va fi redusă, a anunțat ANM. Șoferii trebuie să fie foarte atenți la deplasările pe care le fac. Reprezentanții IGSU recomandă evitarea deplasărilor pe timp de viscol sau ninsoare puternică.

„Dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă: anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.”, au transmis reprezentanții IGSU.

Citește și: Val de căldură tropical în ianuarie, vor fi 30 de grade! Ce se întâmplă la început de an în Spania

Recomandările IGSU pentru românii din zonele vizate de cod galben

Buna informare privind vremea la posturile radio sau de televiziune este recomandată, în contextul meteorologic anunțat de ANM. Românii sunt sfătuiți să evite, în intervalul în care codul galben este valabil, atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Angajații IGSU au alertat populația să nu se adăpostească sau să se deplaseze în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.