O expresie bizară, pe care o auzim destul de des, dar niciodată într-un context tocmai pozitiv. Cu siguranță ai folosit-o sau ai întâlnit-o, cel puțin o dată în viață, dar știi de unde vine expresia „cai verzi pe pereţi”? Află, din rândurile de mai jos, care este detaliul de la care a pornit totul.
Dacă stăm puțin și o analizăm, ne dăm seama că această expresie, veche, banală, pe care o auzim și o spunem de nenumărate ori, este, de fapt, destul de ciudată.
Este formată din două imagini absurde, pe care nu ai cum să le întâlnești în realitate: caii verzi și apoi apariția lor pe pereți. Dacă le alăturăm, obținem o expresie ce exprimă un concept imposibil, ireal, greu de crezut.
Ea apare în mai multe dicționare, cu definiții diferite, dar care exprimă, de fapt, același lucru.
În Dicționarul de expresii al lui Stelian Dumistrăcel se scrie că „a umbla după cai verzi pe pereți” înseamnă „a căuta ceva imposibil de găsit, a fi aiurit, zăpăcit”. Expresia are și câteva variante: „A vorbi sau a spune cai verzi pe pereți” înseamnă a aiura, a abera, a vorbi lucruri fantastice.
Există şi varianta „a îndruga cai verzi pe pereți”, adică a spune minciuni, probabil o variantă formată prin contaminare de la: „a îndruga verzi şi uscate”. Se mai poate și să „visezi cai verzi pe pereți”, aici legătura cu imaginarul, lumea viselor e clară.
Te-ar putea interesa și: De unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’. Detaliul de care mulți români nu au habar
În DEX, „a visa, a spune şi, în plus, a vedea cai verzi, pe pereți sau pur şi simplu” înseamnă „a-și închipui sau a spune lucruri imposibile, de necrezut”.
Până la urmă, de unde vine expresia „cai verzi pe pereţi”? O explicație clară nu există, cert este că descrie o situație pe care o am putea să o întâlnim vreodată în viața reală, exprimă absurdul, dar reușește, în același timp să ne stârnească râsul, amuzamentul. „Calul” este un element pe care îl regăsim și în alte expresii de acest gen, precum „Alo, n-ai văzut un cal maro?”, am putea crede, astfel, că de la el a început, de fapt, totul.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă expresia ‘Pole, Pole’, de fapt. Este folosită aproape la fel de des ca ‘Hakuna Matata’