17 ian. 2024 | 13:03

De unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’. Detaliul de care mulți români nu au habar

Diverse
De unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’. Detaliul de care mulți români nu au habar
Foto: Profimedia

Este folosită foarte des de vorbitorii de limbă română, însă puțini știu de unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’. Un detaliu inedit despre originea sa este un mister pentru mulți români.

Ce înseamnă, de fapt

Probabil nu există niciun român care să nu fi folosit, auzit, citit sau scris, măcar o dată în viață, expresia „a scoate asul din mânecă”. În ciuda frecvenței cu care este întâlnită, foarte puțini știu de unde vine, de fapt, și care îi era, inițial, adevărata semnificație.

În prezent, o folosim când vrem să exprimăm sau să descriem o situație în care noi sau o altă persoană apelează la o soluție sau o explicație neașteptată, reușind astfel să rezolve o problemă.

De unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’

În general, indică îndemânare, o strategie pe care am creat-o înainte și pe care decidem să o aplicăm doar la nevoie, la o „lovitură de grație” ce ar trebui să ne aducă un succes, o victorie.

Expresia ‘scoate asul din mânecă’ a fost împrumutată din argoul jucătorilor de cărți. Aceștia o foloseau pentru o manevră necinstită a celor implicați în jocuri. Cu alte cuvinte, era un mod de a înșela oponenții, de a trișa.

Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă expresia ‘Pole, Pole’, de fapt. Este folosită aproape la fel de des ca ‘Hakuna Matata’

O altă expresie inedită

O altă expresie din limba română pe care o folosim des, dar despre formarea căreia nu știu foarte mulți este „în al nouălea cer”. Originea ei are o legătură clară cu semnificația numerelor și conceptelor din tradiția religioasă și filosofică.

În condițiile în care conține cifra nouă, „în al nouălea cer” ar reprezenta, de fapt, cel mai înalt și mai apropiat „loc” de Dumnezeu. Descrie o stare de extaz din punct de vedere spiritual.

Numeroși experți au explicat că expresia ar fi fost influențată de gândirea religioasă a vechilor greci și a altor culturi antice.

De asemenea, expresia derivă și din cosmogoniile antice, în care Pământul se afla în centrul Universului și stelele se învârteau în jurul planetei noastre. Așadar, fiecare corespundea unui „cer” distinct.

Te-ar putea interesa și: De unde vine expresia „a avea scaun la cap”. Are o vechime impresionantă, puţini ştiu acest detaliu

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro