19 ian. 2024 | 11:47

De ce nu e bine să îi pui copilului două prenume. Explicaţia Părintelui Cleopa

News
De ce nu e bine să îi pui copilului două prenume. Explicaţia Părintelui Cleopa
De ce să nu pui două prenume copiilor

Părintele Cleopa, unul dintre cei mai respectați duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române, a explicat motivul pentru care nu este bine să pui copilului două prenume. Ce nu au știut părinții până acum?

De ce nu este bine să pui două prenume copilului

Părintele Cleopa, unul dintre cei mai iubiți de către credincioși, oferă părinților sfaturi importante privind alegerea numelui pentru copii. Conform învățăturilor sale, este esențial să se evite atribuirea a două nume copiilor la botez sau naștere.

Părintele subliniază importanța unui singur nume pentru copii, de preferat unul ortodox. Această recomandare vine în contrast cu dorința multor părinți de a alege nume compuse sau două nume distincte, uneori combinând nume de sfinți cu nume mai moderne sau neobișnuite.

Motivația din spatele acestei recomandări este legată de tradițiile și învățăturile Bisericii Ortodoxe, care pune un accent deosebit pe simplitate și semnificația spirituală a numelui.

Părintele Cleopa consideră că atribuirea unui singur nume, în special unul cu semnificație spirituală și tradițională, este suficientă pentru a defini identitatea religioasă și culturală a copilului.

Această practică este văzută ca o cale de a păstra legătura cu tradițiile și valorile creștine ortodoxe, evitând confuzia și amestecul de influențe care pot veni din alegerea mai multor nume.

Mai mult, Părintele Cleopa subliniază că „părticica este pentru un suflet, nu pentru două„. Această afirmație sugerează că fiecare nume are o semnificație spirituală profundă. Prin urmare, atribuirea a două nume ar putea crea o confuzie spirituală sau o diviziune în identitatea religioasă a copilului.

„Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul şi ortodox! Niciodată să nu puneţi două nume la copii. Unul şi ortodox! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două. Aşa este!”, a dezvăluit părintele.

CITEȘTE ȘI: Cele mai ciudate prenume de copii din 2022. Alegerile neaşteptate făcute de români: Sephora, Iovanovich, Escobar sau Filofteia

Cum trebuie puse numele de sfinți

În continuare, duhovnicul a oferit sfaturi și cu privire la alegerea numelor de sfinți pentru copii. El a abordat problema folosirii diminutivelor pentru numele sfinților, o practică pe care o consideră greșită.

Părintele Cleopa a ilustrat această problemă printr-un exemplu concret. El a povestit despre o întâlnire cu o bătrână care dorea să folosească diminutive ca Ghiță (pentru Gheorghe) sau Costicuță (pentru Constantin) în contextul religios. Acest lucru, potrivit părintelui, nu este adecvat, deoarece numele sfinților trebuie respectate în forma lor tradițională.

Mai mult, duhovnicul susține că numele precum Gheorghe și Constantin au o semnificație profundă în tradiția creștină ortodoxă și ar trebui folosite în forma lor completă, respectând astfel importanța și sfințenia acestora.

Utilizarea diminutivelor poate fi văzută ca o subestimare a acestor nume sfinte, iar în contextul religios, este important să păstrăm respectul pentru sfinți.

Părintele Cleopa îndeamnă părinții să respecte tradițiile și să aleagă pentru copii nume care reflectă credința și valorile creștine. Acest sfat este deosebit de relevant pentru părinții care pregătesc botezul copiilor lor și doresc să le ofere un nume cu semnificație spirituală adâncă.

”Când veniţi cu pomelnic, să nu puneţi nume de acestea, că vă bateţi joc de sfinţii lui Dumnezeu. Cum să scriu eu aşa, că trebuie să scot părticele? Părticica n-o pot scoate decât pentru un nume ortodox”, a adăugat părintele.

CITEȘTE ȘI: Nume interzise în România. Nu ai voie să îţi numeşti aşa copiii, avertisment pentru români

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Elena Udrea, mesaj tulburător de ziua fiicei sale
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele au expirat!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
ÎNCEPE RĂZBOIUL TOTAL! Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro