18 ian. 2024 | 16:28

Legea pe care puțini români de la bloc o cunosc. Ce poți face pentru câinii fără stăpân adoptați de Primărie

Social
Legea pe care puțini români de la bloc o cunosc. Ce poți face pentru câinii fără stăpân adoptați de Primărie
Legea privind îngrijirea animalelor pe care mulți români nu o cunosc. Gestul pe care oricine poate să-l facă, fără a fi ilegal.

Puțini români care locuiesc la bloc știu că asociațiile de proprietari de care aparțin pot să adopte animale fără stăpân de la primărie. Cei mai mulți dintre ei nici măcar nu-și cunosc drepturile. Gestul la care pot să recurgă, în termeni legali, pentru a face bine câinilor sau pisicilor. Ce stabilește legea.

Câine adoptat de o asociație de proprietari din București

„Atenție! Câine adoptat de Asociația de Proprietari din B-dul Iuliu Maniu, nr. 107, bl. D, sc. 4, conform OUG nr. 155/2001 și Legii 258/2013 art. (8)” – așa sună un anunț din București ce i-a pus pe unii locatari pe gânduri, fără să înțeleagă despre ce este vorba exact.

Puțini români știu că au dreptul să adopte câini prezentați în cadrul târgurilor organizate de primării din întreaga țară. În București, de aceste evenimente se ocupă Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA). Amintim că, în anul 2022, 276 de câini au fost adoptați la astfel de întruniri.

Citește și: Pluto, câinele din România care stă de 11 ani într-un adăpost. Nimeni nu îl vrea

Cum oferă Primăria București câini spre adopție

În fiecare an, Primăria București, precum și alte primării din țară, organizează târguri la care românii pot să adopte câini sau pisici fără stăpân. Este o modalitate ușoară de a intra în posesia unui animal de companie, fiindcă nu este nevoie, de exemplu, de achitarea unei anumite sume de bani.

Recent, o asociație de proprietari din Capitală a adoptat un câine pe această cale, după cum reiese și din anunțul prezentat în debutul acestui articol. Chiar dacă este adoptat, animalul de companie poate să fie hrănit de către oamenii care trec pe lângă el, în condiții legale.

Dreptul pe care românii îl au, dar nu îl cunosc

În spațiul public s-a ridicat de multe ori problema hrănirii animalelor de companie fără stăpân sau ale celor care hoinăresc pe străzi, în sate sau orașe. Unii reprezentanți ai instituțiilor de stat au descurajat un astfel de obicei, recomandând cetățenilor să nu recurgă la el din diverse motive.

Realitatea este însă că animalele de companie de pe străzi pot fi hrănite, în conformitate cu legile 205/2004 și 138/2022. Preverile legale arată că românii trebuie să asigure condiții minime de viață animalelor cu sau fără stăpân, indiferent că este vorba despre un câine sau o pisică.

Citește și: Câinii maidanezi din România, subiect principal la un post TV important din Germania. Ce au spus jurnaliștii nemți

Împiedicarea îngrijirii animalelor, instigare la maltratare

„Prezenta lege reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor cu sau fără deținător”, arată art. 1, alin. (1) din Legea 205/2004, ce oferă românilor dreptul de a hrăni câinii de pe domeniul public.

Mulți români renunță la a hrăni animalele de pe stradă, de exemplu, la sfatul sau recomandarea celor din jur, fără a-și cunoaște drepturile. Asociația Arca lui Norocel a explicat că orice tentativă de împiedicare a îngrijirii acestora reprezintă instigare la maltratarea câinilor sau pisicilor.

Singura condiție pentru a hrăni animalele de pe domeniul public este păstrarea curățeniei în locul în care li se oferă hrană și luarea în calcul a sterilizării lor, măsură fără de care s-ar înmulți în mod necontrolat.

Citește și: Animalul rar din România care este omorât din greșeală. Este pe cale de dispariție și în Europa

Atenționare din partea Asociației Arca lui Norocel

„Orice HCL care interzice hrănirea animalelor pe domeniul public poate fi atacat în contencios. Legea este mai presus de orice hotărâre de consiliu local”, au punctat reprezentanții Asociației Arca lui Norocel.

În altă orde de idei, amintim că uciderea sau chinuirea animalelor, indiferent despre ce categorie sau rasă este vorba, se pedepsește potrivit legii în vigoare cu închisoare de până la 2 ani.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro