Cu toate că este un preparat tradițional, ce aproape că nu lipsește de pe mesele românilor, fiecare regiune din țară având propria rețetă cu care se mândrește, există un detaliu pe care foarte multe gospodine îl trec cu vederea. Află, din rândurile de mai jos, care este regula de aur pentru cea mai bună ciorbă.
Când vorbim despre mâncare tradițională românescă, ne gândim, fără doar și poate, și la ciorbă, fie că este cea de perișoare, de burtă, rădăuțeană, de pui – lista este uriașă, fiecare regiune a țării a perfecționat propria variantă.
În ciuda faptului că avem de-a face cu rețete vechi și preparate tradiționale, ce nu par, la prima vedere, deloc pretențioase sau dificil de făcut, realitatea este cu totul alta. Poate din grabă, multe gospodine nu țin cont de un detaliu foarte important, ce are un efect uriaș asupra rezultatului final.
Regula de aur pentru cea mai bună ciorbă este legată de timpii de fierbere ai ingredientelor, care sunt diferiți pentru carne și zarzavaturi.
În general, în aproape toate rețetele de ciorbă, din lista ingredientelor nu lipsesc ceapa, cartofii, mazărea, fasolea, ardeiul gras, conopida.
Evident, prima care se pune în oala plină cu apă va fi carnea, aceasta având nevoie de cel mai mult timp pentru a se fierbe așa cum trebuie. După ce dă în clocot, iar la suprafața lichidului apare spuma ce trebuie îndepărtată cu grijă până când nu se mai formează, abia atunci vine rândul legumelor.
Te-ar putea interesa și: Cât costă o ciorbă de fasole în bol de pâine pe Valea Prahovei, în 2024. Preţurile au explodat în Sinaia şi Buşteni
Prima care se adaugă în oală, lângă carne, este ceapa, apoi rădăcinoasele. Celelalte ingrediente, precum cartofii, mazărea, fasolea verde sau conopida se pun mai târziu, în condițiile în care au un timp de fierebere mai mic.
Dacă sunt lăsate prea mult la fiert, își pierd nu doar proprietățile, dar și gustul și textura, iar rezultatul final va fi departe de cel dorit, ciorba riscând să se transforme într-un terci.
Te-ar putea interesa și: Diferențele dintre ciorba rădăuțeană și „a la grec”? Pot fi uşor confundate, mulţi români nu ştiu ce le deosebeşte