Daunele cauzate de inundații pot fi cu adevărat dezastruoase. Scurgerile de apă lăsate necontrolate, fie ele și lente, pot destabiliza complet un imobil. Cum trebuie să procedezi, dacă te afli într-o astfel de situație. Cine plătește pentru un apartament inundat.
Inundațiile reprezintă un fenomen ce îi alertează pe majoritatea proprietarilor. Apa este menită să circule în structura unei clădiri doar într-un sens controlat, prin conducte de alimentare, conducte de scurgere, chiuvete și bazine, în niciun caz nu trebuie să ajungă în subsoluri, podele sau pereți.
De regulă, reparațiile simple, efectuate la momentul potrivit, pot să ajute proprietarii să evite astfel de neplăceri, de la daune minore până la daune majore, cele din urmă implicând și lucrări costisitoare ale proprietarului. Cine plătește, dacă locuința ta a fost inundată de apă?
Te-ar putea interesa și: Amendă de 3.000 de lei pentru toți românii de la bloc care refuză accesul. Nu e nevoie nici de preaviz
Dacă locuiești într-un apartament și tu ești proprietarul său, poți rezolva lucrurile singur. În cazul în care ești chiriaș, proprietarul imobilului va trebui să intervină pentru soluționarea cazului. Dacă imobilul a fost inundat de vecinii tăi și te înțelegi bine cu ei, totul poate fi rezolvat pe cale amiabilă.
Trebuie neapărat să afli care este sursa inundației, astfel încât fenomenul să poată fi stopat. Apoi, trebuie să evaluezi pagubele produse în urma scurgerii apei prin zonele nepotrivite. Recomandarea autorităților este să faci poze la fața locului, pentru ca evaluările să fie cât mai credibile și realiste.
Important! Dacă vrei să nu ajungi în situația de a-ți plăti singur daunele provocate de scurgerile de apă de la vecini, este obligatoriu să deții poliță de asigurare pentru apartamentul în care locuiești, în calitate de proprietar.
Te-ar putea interesa și: Ce a pățit un bărbat din Iași care a inundat apartamentele vecinilor. Executorii judecătorești n-au avut milă
Dacă situația nu se rezolvă pe cale amiabilă, singura variantă ce îți mai rămâne la dispoziție este să-ți dai vecinul în judecată. Acesta trebuie să redacteze o declarație pe care să o semnezi și tu.
Important! Potrivit Legii nr. 196/2008, poți cere, în calitate de proprietar, să fii despăgubit din fondul de reparații al Asociației de proprietari.