O serie de imagini de arhivă, recent publicate, oferă o perspectivă rară asupra trecutului Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Fotografiile îl prezintă pe Patriarh în perioada tinereții sale, când era cunoscut sub numele de Dan Ilie Ciobotea și își desfășura activitatea ca lector în Elveția. Mulți români nu l-au cunoscut în această ipostază!
Patriarhul Daniel, născut pe 22 iulie 1951 în Dobrești, Bara, Timiș, a avut o carieră academică și spirituală impresionantă. După finalizarea studiilor la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obținut diploma de licență în teologie, a urmat cursuri de doctorat la București și studii suplimentare în Franța și Germania. Cu un doctorat în teologie, în 1980, a început să activeze ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția.
Imaginile publicate de ziaruldeiasi.ro îl arată pe viitorul Patriarh într-o lumină diferită, departe de imaginea solemnă și autoritară pe care o proiectează astăzi.
Aceste fotografii, care îl înfățișează într-o perioadă mai rebelă a vieții sale, îl arată pe tânărul Dan Ilie Ciobotea explorând lumea și ideile teologice într-un context internațional (Vezi galerie foto).
Trecutul mai puțin cunoscut al Patriarhului Daniel adaugă o nouă față a personalității sale publice. Parcursul său, de la lector în Elveția la liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Române, evidențiază un drum spiritual și profesional remarcabil.
În 2007, Ciobotea Dan Ilie a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, un rol pe care îl îndeplinește cu distincție până în prezent.
CITEȘTE ȘI: CTP, mesaj acid la adresa Patriarhului Daniel. Cum îl contrazice jurnalistul pe șeful BOR
O dezvăluire majoră a zguduit în anul 2018 lumea religioasă și istorică din România. Un document oficial, publicat de o echipă de jurnaliști și confirmat autentic de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), arată că Patriarhul Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Române, a avut legături cu Securitatea din perioada regimului comunist.
Documentul este un proces verbal întocmit pe 23 decembrie 1989, în zilele fierbinți ale Revoluției, de către Serviciul de Informații Externe.
În acesta se menționează distrugerea prin ardere și tocare a mai multor dosare ale persoanelor care au avut legături cu Securitatea înainte de 1989.
Printre dosarele distruse se află și cel cu numărul 36046, aparținând unui anumit „Dobrescu”, identificat ca fiind Dan Ilie Ciobotea, numele de mirean al Patriarhului Daniel.
Această descoperire readuce în atenția publicului trecutul Patriarhului Daniel și ridică întrebări serioase despre relațiile sale cu fosta Securitate.
Pe lângă suspiciunile anterioare și confirmările din partea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române despre aceste legături, documentul aduce o reconfirmare oficială și detaliată, având potențialul de a influența percepția cetățenilor asupra liderului spiritual al multor români.
CITEȘTE ȘI: Care este, de fapt, semnificaţia poreclei Marele Alb a Patriarhului Daniel