Marea Britanie este una dintre cele mai dezvoltate țări din lume. Cu toate acestea, are o anumită zonă pe care oamenii o compară cu Cernobîl. Doar patru oameni aleg să trăiască acolo, iar restul au fugit, deoarece consideră că este foarte periculos.
Zona despre care vorbim se numește Clune Park. În trecut a fost o comunitate înfloritoare, mai ales la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. Atunci, muncitorii din șantierul naval aveau nevoie de acomodare în timpul unei epoci pline de afaceri.
În comunitate a fost construită o școală, biserică și peste 400 de apartamente în 45 de imobile cu patru etaje. Majoritatea apartamentelor erau foarte mici, așa că a avut una dintre cele mai mari densități de locuințe.
Mulți oameni au părăsit zona de-a lungul timpului din cauza declinului construcțiilor navale. Cum lumea tot pleca, biserica s-a închis în 1997 și școala în 2008.
Aici s-au găsit cândva cele mai ieftine proprietăți din Marea Britanie. Nu cu mult timp în urmă, cineva a cumpărat un apartament în acest complex cu doar 7.000 de lire sterline.
„Unul dintre lucrurile care m-au frapat cel mai mult a fost că majoritatea blocurilor sunt abandonate și părăsite, dar unii oameni încă locuiesc acolo. Unele apartamente încă mai avea o mulțime de bunuri în ele, ca și cum cineva ar fi ieșit pentru o zi și nu s-ar fi mai întors.
Locuitorii chiar nu vor ca acest loc să fie bine cunoscut. Ei vor să mențină pacea și liniștea și nu vor să apară la știri. Aici se întâmplă o mulțime de lucruri periculoase”, au precizat Steve Ronin și Kyle Urbex de la Urban Explorer care au vizitat complexul.
Citește și: Satul din România care are mai puțin de 20 de locuitori. Zeci de mii de turiști ajung aici în fiecare an
Ghelari a fost un oraș foarte populat pe vremea lui Ceaușescu. Mulți veneau aici pentru a căuta un loc de muncă în minerit. De fapt, blocurile ridicate în acest oraș de regimul comunist aveau scopul de a primi muncitorii ajunși aici din toată România.
Zona se afla într-o continuă dezvoltare și promitea multe oportunități celor din Moldova, Dobrogea și Oltenia. Cu toate acestea, situația s-a schimbat în radical în ultimii 30 de ani.
Până în 2002, principala activitate a fost mineritul, dar în momentul în care această industrie s-a prăbușit, oamenii au început să părăsească orașul. În perioada comunistă trăiau aici peste 2.000 de mineri, iar în 2021 mai erau aici doar circa 1.000 de oameni.
Mina Ghelari a fost închisă în urmă cu 18 ani, iar acum aproape toate blocurile sunt abandonate.
„Blocurile erau locuite de mineri şi de angajaţi ai uzinei şi ne mândream de curăţenia pe care o găseam aici. Pe la sfârşitul anilor 1990, minerii au luat ordonanţele şi duşi au fost. Au luat cu ei chiuvetele, tocurile de la uşi şi ferestre, caloriferele şi ţevile pe care le-au dat la fier vechi, şi acum a rămas pustiu”, a transmis unul dintre localnici.
Citește și: Orașul din România care este aproape pustiu. Locuitorii au fugit cât mai departe de teama falimentului