În ultimii ani, turiștii străini care ajung la noi în țară se declară încântați de preparatele noastre tradiționale. În perioada sărbătorilor, cererea pentru ele crește semnificativ și peste graniță. Află care este produsul românesc care face furori în Franța sau Germania. Este cumpărat în cantități mari în aceste săptămâni.
Pentru români, masa de Crăciun este dedicată mâncărurilor tradiționale, din meniu nu pot lipsi friptura, lebărul, caltaboșul, sarmalele, cozonacii, cârnații sau toba. În aceste condiții, înainte de sărbători, rafturile magazinelor și carmangeriile sunt pregătite pentru numărul uriaș de clienți.
Produsul preferat al cumpărătorilor este evident, se vede clar din vânzări: cârnații de Pleșcoi. Renumiți nu doar în țară, dar și peste hotare, sunt la mare căutare și prezenți și în pachetele cu mâncare pe care oamenii le trimit peste hotare, către rudele din străinătate.
„Pachetul acesta este pentru verișoara mea din Franța care este pe TIR și nu ajunge acasă de sărbători. M-a rugat să-i trimit bunătăți tradiționale de la noi din țară pentru că pe acolo nu le găsesc, în special babicul, cârnații de Pleșcoi”, a declarat o româncă, potrivit Observator News.
Cârnații de Plșcoi nu sunt deloc ușor de preparat. ei se fac în zona Buzăului, fiind al șaselea produs românesc cu indicaţie geografică protejată în UE.
„După părerea mea sunt cel mai greu de făcut, cârnaţii de Pleşcoi. Pentru că după ce îi ruluiești și îi lași la zvântat, îi calci, îi bagi la fum, iar îi scoți, iar îi calci, îi bagi la fum. De trei, patru ori faci aceeași operațiune”, a explicat un proprietar de carmengerie, pentru sursa citată.
Babicul de Buzău se face din pulpă de vită și pulpă de porc, carnea se condimentează cu boia de ardei dulce și iute.
Te-ar putea interesa și: Produsul autentic românesc care a cucerit Japonia. Se vinde ca pâinea caldă: „Le-a plăcut gustul”
Astfel, tradiționalii cârnați de Pleșcoi au ajuns să facă furori acum în țări precum Franța sau Germania.
Pentru un pachet cu produse tradiționale ce nu lipsesc românilor de pe masa de Crăciun sau cea de Revelion și care include de la cârnații de Pleșcoi până la lebăr și tobă, cumpărătorii scot din buzunar chiar și 500 de lei.
Te-ar putea interesa și: Gigantul românesc care a renăscut. Produsul e acum în toate supermarketurile, cu tricolorul pe pungă