23 dec. 2023 | 23:25

Unde se află pe hartă oraşul Betleem sau Viflaim, locul în care s-a născut Iisus Hristos. Localitatea abia depăşeşte 25.000 de locuitori

Diverse
Unde se află pe hartă oraşul Betleem sau Viflaim, locul în care s-a născut Iisus Hristos. Localitatea abia depăşeşte 25.000 de locuitori
Unde se află pe hartă oraşul Betleem sau Viflaim, locul în care s-a născut Iisus Hristos. Localitatea abia depăşeşte 25.000 de locuitori

Betleem, un oraș impregnat de semnificații istorice și religioase profunde, este locul venerat ca fiind locul nașterii lui Isus Hristos. Puțini știu, însă, unde se află acesta pe hartă, deși poate au ajuns deja în zonă. Localitatea abia depăşeşte 25.000 de locuitori, dar este celebră pentru evenimentul important la care a fost martoră.

Unde se află Betleem, orașul în care s-a născut Mesia

Betleem se află la aproximativ 10 kilometri la sud de Ierusalim, iar accesul către acest oraș încărcat de spiritualitate este ușor de realizat. Cisiordania, în care se găsește Betleem, este administrată de Autoritatea Palestiniană.

Mulți vizitatori ajung în Betleem din Ierusalim, unde pot folosi diferite mijloace de transport pentru a ajunge la destinație. Localitatea este una mică, având 25.266 de locuitori, dar turiștii animă zona în fiecare zi.

Istoria orașului Betleem se întinde pe mii de ani. În Vechiul Testament al Bibliei, Betleem este menționat ca fiind locul în care a fost încoronat regele David și a fost cunoscut sub numele de „Orașul lui David”. Cu toate acestea, Betleem a devenit cu adevărat faimos în istoria creștinismului datorită relatărilor Noului Testament, care indică acest oraș ca locul nașterii lui Isus Hristos.

Unul dintre cele mai sacre locuri din Betleem este Biserica Nașterii Domnului, construită pe situl tradițional al peșterii în care se spune că s-a născut Hristos. Această biserică, inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este un loc de pelerinaj și adorare pentru creștini din toate confesiunile. Interiorul său adăpostește Grădina Ucenicilor și Altarul Magilor, marcând momentele cheie ale nașterii lui Iisus.

Orașul Betleem este presărat cu mănăstiri și biserici care reflectă istoria și spiritualitatea sa bogată. Mănăstirea Măslinilor, Mănăstirea Sfânta Ecaterina și Biserica Pășunii sunt doar câteva dintre lăcașurile de cult remarcabile din zonă, la care turiștii se îngrămădesc, mai ales în prag de sărbători.

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Betleem

Betleemul găzduiește numeroase evenimente și festivaluri anuale, cele mai notabile fiind cele de Crăciun. În fiecare an, în decembrie, orașul devine centrul atenției globale, atrăgând pelerini și vizitatori dornici să participe la celebrarea nașterii lui Hristos.

Turismul religios are un impact semnificativ asupra economiei Betleemului, generând venituri din pelerinaje, excursii și evenimente speciale. Comunitatea locală depinde în mare măsură de aceste fluxuri de vizitatori, iar infrastructura orașului reflectă această realitate.

Biserica Nașterii Domnului, o capodoperă a artei paleocreștine, reprezintă un monument de o importanță deosebită în istoria creștină. Este venerată ca unul dintre cele mai semnificative locuri ale creștinătății, considerată a fi ridicată pe locul exact al ieslelor în care s-a născut Isus din Nazaret.

În anul 2012, această biserică cu însemnătate istorică și religioasă a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial al Umanității UNESCO, confirmându-i importanța și valoarea culturală la nivel mondial. Biserica Nașterii Domnului continuă să fie un loc de pelerinaj și adorare pentru creștini din întreaga lume, reprezentând un punct de conexiune directă cu momentele esențiale ale nașterii lui Isus.

Vezi și: Când se merge cu Steaua. Care sunt versurile colindului „Steaua sus răsare”

Câmpul Păstorilor, situat la răsărit de Betleem, la aproximativ doi kilometri de centrul orașului, găzduiește Satul Păstorilor, cunoscut și sub numele de Beit Sahur. Acest loc devine remarcabil în istoria creștină, fiind identificat ca locul în care îngerul a vestit păstorilor despre Nașterea Domnului.

Manger Square, o pitorească piață centrală din Betleem, își datorează numele ieslei în care, conform tradiției creștine, s-a născut Iisus. Această iesle, consacrată încă din secolul al IV-lea în Biserica Nașterii Domnului, conferă pieței o încărcătură spirituală aparte.

Un element notabil al Manger Square este Moscheea lui Omar, o clădire distinctivă și singura moschee din Orașul Vechi și Centrul Palestinian al Păcii.

Grota Laptelui, situată în Betleem, este unul dintre locurile semnificative asociate cu viața lui Isus Hristos. Această peșteră este considerată a fi locul în care Sfânta Familie a căutat adăpost și a fost asociată tradițional cu hrănirea Pruncului Isus.

Grota Laptelui este adesea vizitată de pelerini și turiști, oferindu-le ocazia să exploreze și să reflecteze asupra momentelor mai puțin cunoscute ale vieții lui Isus. Acest loc îmbină istoria religioasă cu atmosfera spirituală și rămâne o destinație importantă în Betleem.

Betleem, locul in care s-a nascut Hristos

Betleem, locul in care s-a nascut Hristos

Când s-ar fi născut, de fapt, Hristos

Una dintre cele mai recunoscute și dezbătute date istorice este cea a nașterii lui Isus Hristos. De-a lungul timpului, calendarul creștin a fost modelat în jurul acestui eveniment, însă exactitatea zilei și a anului rămâne un mister care a captivat mințile și inimile oamenilor de secole.

În prezent, majoritatea creștinilor din întreaga lume sărbătoresc Nașterea lui Isus Hristos pe data de 25 decembrie. Această alegere a fost făcută pentru a coincide cu sărbătoarea romană a solstițiului de iarnă și pentru a crește atractivitatea creștinismului în acea perioadă.

Te-ar putea interesa și: Zodiile pentru care Ajunul Crăciunului va fi de vis. Destinul le pregăteşte o mare surpriză

Cu toate acestea, istoricii și teologii au fost împărțiți în privința corectitudinii acestei date. Conform Bibliei, nu există o mențiune exactă a zilei sau a anului nașterii lui Isus. Evangheliile, care sunt principala sursă de informații în acest sens, nu furnizează detalii precise privind data nașterii.

Luna şi ziua naşterii lui Iisus nu le ştim. 25 decembrie este sărbătoarea romană a solstiţiului de iarnă (Ziua Naşterii Soarelui Învingător), pe care creştinii au transformat-o în Ziua Naşterii lui Hristos, Soarele Dreptăţii, făcând din ea sărbătoare imperială, sfântă şi obligatorie. Ştiind că Irod, în timpul căruia s-a născut Iisus, murise în luna aprilie a anului 4 î.Hr, însă Naşterea Domnului a avut loc, cel mai probabil, în toamna anului 5 î.Hr, a mărturisit arhimandritul Teofil Lefter, citat de doxologia.ro.

Există și alte teorii care sugerează diferite date pentru nașterea lui Isus. Unele propun sărbătorirea în primăvară, în timpul Paștelui evreiesc, în timp ce altele se orientează către mijlocul anului. Cu toate acestea, majoritatea acestor teorii nu au obținut o recunoaștere unanimă.

Puțini sunt conștienți de acest aspect, dar în trecut, credincioșii obișnuiau să sărbătorească nașterea lui Iisus Hristos în același timp cu ceremonia botezului său, care avea loc în ziua de 6 ianuarie. Acest obicei original s-a estompat în timp.

Nu ştim ziua şi luna naşterii Lui, avem cu aproximaţie anul. Totuşi, profeţia este uluitor de exactă. Cu aproximativ 720 de ani înainte a fost prezis locul exact al naşterii Lui, Betleem, deşi părinţii Săi erau din Nazaretul Galileii. Cu aproximativ 530 de ani înainte, a fost prezis timpul apariţiei (27 d. Hr.) şi, implicit, al naşterii Lui (5 î.Hr.), a adăugat părintele arhimandrit, pentru sursa citată mai sus.

Digisport.ro
Regulamentul e fără milă: Steaua poate fi exclusă din Liga 2 și retrogradată peste mai puțin de două săptămâni!
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Predicția făcută de P. Diddy cu 25 de ani în urmă. Se vedea după gratii, din cauza orgiilor decadente
Spynews.ro
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
O creatură nemuritoare poate produce o formă contagioasă de cancer. Fenomenul bizar, urmărit de cercetători
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Dan Negru a rămas fără cuvinte. Ce i s-a întâmplat în emisiunea de la Kanal D
EVZ.ro
Cristina Ștefania a ajuns de urgență la spital! Speak, declarații despre starea ei de sănătate: ”Nici nu vreau să mă gândesc” | FOTO
Spynews
Este cea mai tristă zi. S-a stins marea doamnă a lumii filmului. Românii au crescut cu filmele ei
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro