19 dec. 2023 | 10:51

Condimentul care nu are ce căuta în piftia de porc. Îi strică gustul, nu trebuie să îl foloseşti

News
Condimentul care nu are ce căuta în piftia de porc. Îi strică gustul, nu trebuie să îl foloseşti
Piftie de porc pentru Crăciun

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar bucătăriile se umplu de arome și gusturi tradiționale. Printre preparatele emblematice ale Crăciunului se numără piftia, o mâncare specifică ce se regăsește în casele românilor de generații întregi, aducând un gust inconfundabil și o notă de autenticitate în meniul festiv. Ce condiment nu este indicat să pui în piftie?

Ce ingrediente avem nevoie pentru o piftie delicioasă

Piftia este o gelatină preparată din carne de porc, în special din picioare și cap, adesea asociată cu tradiția culinară românească de Crăciun și Anul Nou, îmbogățind masa de sărbători cu arome consistente și savoare autentică.

Procesul de preparare al piftiei este un ritual culinar care unește familia și aduce în centrul atenției abilitățile tradiționale de gospodărie, dar ingredientele folosite de fiecare gospodină aduc o notă de orginalitate acestui preparat.

Deși ingredientele principale sunt în mare aceleași, diferența o fac atât condimentele folosite, cât și calitatea cărnii. Multe gospodine folosesc pentru rețeta de piftie și cimbru, însă trebuie să știți că acest condiment poate schimba total aroma preparatului, având o aroma mult prea puternică.

Cu alte cuvinte, dacă nu ești un fan înrăit al cimbrului, este de preferat să îl omiți în rețeta de piftie, deoarece oferă o aromă care poate să nu fie pe placul tuturor.

Ingrediente:

1 căpătână de porc
• 2 picioare de porc
• 350 g de carne de porc macră
• 3 frunze de dafin
• 2 cepe medii
• 2 căpățâni de usturoi
• 1 morcov mare
• Sare și piper după gust
• Apă

CITEȘTE ȘI: Când se pune usturoiul în piftie, de fapt. Greșeala pe care nu trebuie să o mai faci la răcitură

Cum preparăm piftia?

Această rețetă tradițională, transmisă de la generație la generație, aduce în fiecare casă esența sărbătorilor de iarnă. Piftia de porc se pregătește cu pasiune și atenție la detalii, rezultând într-un preparat gustos, apreciat de toată lumea!

Iată pașii care trebuie urmați pentru o piftie de nota 10!

Curaţare și spălare:

Începeți prin a curăța și spăla cu atenție căpățâna de porc, carnea de porc macră și picioarele de porc.

Tăierea în bucăți:

Tăiați căpățâna de porc și picioarele în bucăți potrivite pentru a le pregăti în oală.

Fiertul cărnii:

Puneți toată carnea într-o oală încăpătoare și acoperiți-o generos cu apă.

Adăugarea condimentelor:

Adăugați cepele și morcovul în oală, apoi puneți totul la fiert la foc mic.

Aromatizare:

După aproximativ 20 de minute, adăugați foile de dafin, sare și piper pentru a intensifica aromele.

Reducerea lichidului:

Lăsați totul să fiarbă până când cantitatea de apă scade la jumătate, permițând carniței să se îmbibe cu savoarea condimentelor.

Scoaterea cărnii:

După ce carnea s-a fiert, scoateți-o din oală și lăsați-o să se răcească.

Porționarea și răcirea:

Odată răcită, porționați carnea și așezați-o în castroane, pregătindu-se pentru etapa următoare.

Aromatizarea piftiei:

Între timp, strecurați zeama și amestecați-o cu usturoiul pisat, adăugând o notă suplimentară de arome.

Finalizarea și răcirea piftiei:

Strecurați zeama din nou și turnați-o peste carnea dispusă în castroane, apoi lăsați la rece pentru a permite piftiei să se închege.

 Poftă bună și sărbători fericite!

CITEȘTE ȘI: Piftie de porc fără gelatină. Secretul ca să iasă limpede și gustoasă

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Schimbări la plata cu cardul. Măsura intră în vigoare joi, 26 decembrie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro