18 dec. 2023 | 20:10

Situaţie îngrijorătoare în Europa. UE, în pericol de război în următorii ani: „Amenințările lui împotriva statelor trebuie luate în serios”

News
Situaţie îngrijorătoare în Europa. UE, în pericol de război în următorii ani:
Situaţie îngrijorătoare în Europa. UE, în pericol de război în următorii ani: "Amenințările lui împotriva statelor trebuie luate în serios"

În contextul războaielor din Israel și Ucraina, omenirea se teme tot mai mult de o lovitură puternică. Situația nu pare să revină la normal prea curând nici în Israel și cu atât mai puțin în Ucraina. Astfel, Uniunea Europeană consideră că pericolul de război în următorii ani este tot mai mare pe măsură ce trece timpul.

UE se teme de război

Guvernul german susține că Uniunea Europeană ar putea fi expusă la amenințări militare din partea Rusiei până la sfârșitul acestui deceniu. Prin urmare, se consideră că țările membre ale blocului comunitar ar trebui să își pregătească sectoarele industriale de apărare, asigurându-se că sunt pregătite pentru orice eventualitate.

Pentru că situația continuă să fie dificilă în Ucraina, UE se teme că Rusia și-ar putea extinde orizonturile și către alte state. Astfel, ministrul german consideră că amenințările lui Putin ar trebui luate în serios.

„Amenințările lui Vladimir Putin împotriva statelor baltice, Georgiei și Republicii Moldova trebuie luate foarte în serios”, a declarat Boris Pistorius, ministrul german al apărării.

Pistorius, care a preluat funcția de ministru al apărării în Germania la începutul acestui an, a subliniat că amenințările exprimate de Putin nu sunt doar „vorbe goale”. A avertizat că există posibilitatea de a ne confrunta cu pericole până la sfârșitul acestui deceniu, în care oficialul chiar crede.

Într-un context concomitent, la doar o zi după publicarea acestui interviu, Vladimir Putin a avertizat că intrarea Finlandei în NATO în acest an va genera „probleme” și a anunțat o consolidare militară la frontiera de nord-vest. Astfel, autoritățile europene se tem tot mai mult de un atac în următorul deceniu.

Într-un interviu acordat presei germane, Boris Pistorius a subliniat că este imperativ ca țările europene să se adapteze la schimbările peisajului geopolitic, întrucât există posibilitatea ca Statele Unite să își reducă prezența pe continent.

„Va dura ca industria de apărare să își sporească capacitățile. Acum avem în jur de 5-8 ani să revenim din urmă, atât în ceea ce privește forțele armate, cât și industria și societatea”, a explicat oficialul.

Rusia, eroare de milioane de dolari

Recent, lipsa de pregătire a unor militari ruși din Ucraina a fost evidențiată în urma doborârii unui avion de atac la sol de către propriile forțe. Această situație se adaugă la alte incidente, precum coliziunea unei nave vânătoare de mine cu o mină, posibil plasată de ruși în Marea Neagră, și distrugerea unei stații de bruiaj a GPS-urilor de către ucraineni folosind o bombă ghidată prin GPS.

Află și: O nouă moarte suspectă în Rusia. Vicepreședintele celei mai mari bănci de Stat a fost găsit decedat

Aeronava, un Su-25 evaluat la 11 milioane de dolari, a fost doborâtă în regiunea Zaporojie de un sistem de rachete sol-aer Buk-M3, conform informațiilor de la Business Insider. După incident, unii au sărbătorit distrugerea unui avion „ucrainean” pe diverse canale de Telegram, însă ulterior s-a clarificat că aeronava aparținea de fapt rușilor, deși Ucraina folosește și ea aeronave de origine sovietică.

„Pot spune cu încredere că nu apărarea aeriană ucraineană a doborât aeronava rusă de atac Su-25. Au fost acțiuni clare și coordonate ale tunarilor antiaerieni ruși, pentru care vin multe mulțumiri din partea întregului popor ucrainean”, a declarat generalul Mikola Oleșciuk.

Rusia a recunoscut în cele din urmă că a suferit pierderi mari, însă au pus incidentul pe seama condițiilor meteo nefavorabile. Conform declarațiilor, pilotul ar fi ales să zboare la o altitudine extrem de mică pentru a rămâne neobservat și, în consecință, s-ar fi ciocnit cu un obstacol.

În luna septembrie, rușii au doborât, de asemenea, un Su-35, unul dintre cele mai avansate avioane din dotarea armatei lor, în apropierea orașului Tokmak. Costul unui astfel de model poate atinge echivalentul a 65 de milioane de dolari.

Acuzații grave la adresa Israelului

Human Rights Watch (HRW), un grup internațional pentru drepturile omului, a formulat luni acuzații împotriva guvernului israelian, susținând că acesta utilizează foametea ca o armă de război în Fâșia Gaza.

„Timp de mai bine de două luni, Israelul a privat populația din Gaza de hrană și apă, o politică încurajată sau aprobată de înalți oficiali israelieni și care reflectă intenția de a înfometa civilii ca metodă de război”, a declarat Omar Shakir, directorul HRW în regiune, într-un comunicat.

Te-ar putea interesa și: Iran, reacție vehementă la adresa SUA și a Israelului după reînceperea conflictului din Gaza: ‘Vampirii sioniști’

Potrivit HRW, „forțele israeliene blochează în mod deliberat aprovizionarea cu apă, alimente și combustibil; în același timp, ele obstrucționează în mod intenționat ajutorul umanitar, aparent distrugând terenuri agricole și lipsind populația civilă de bunuri esențiale pentru supraviețuirea lor”.

După masacrul comis de luptătorii Hamas în Israel la 7 octombrie, premierul Benjamin Netanyahu a făcut promisiunea că nu va reduce intensitatea bombardamentelor și asediului asupra enclavei, chiar în contextul presiunilor internaționale crescânde pentru a proteja civilii.

Human Rights Watch afirmă că, în interviuri acordate la 24 noiembrie și 4 decembrie, unsprezece palestinieni strămutați în Gaza au relatat „dificultățile profunde întâmpinate în obținerea produselor de primă necesitate”.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro