18 dec. 2023 | 13:46

Cum se prepară celebra prăjitură Valurile Dunării. Rețeta gospodinelor din Dobrogea

News
Cum se prepară celebra prăjitură Valurile Dunării. Rețeta gospodinelor din Dobrogea
Prăjitura Valurile Dunării cu caise

În inima Dobrogei, talentul culinar se reinventează într-un mod surprinzător prin reinterpretarea unei rețete clasice din bucătăria internațională. Gospodinele din această regiune au adus o notă inconfundabilă prăjiturii „Valurile Dunării”, preluând inspirația din bucătăria austriacă și transformând-o într-o experiențăcu adevărat unică. Iată cum prepară această delicioasă prăjitură!

Prăjitura ”Valurile Dunării”, reinterpretată în stil dobrogean

Rețeta tradițională a prăjiturii „Valurile Dunării”, cunoscută pentru blatul marmorat cu cacao și vișine, cremă de vanilie și glazură de ciocolată, a fost subiectul unui experiment îndrăzneț.

În Dobrogea, vișinele folosite de austrieci, au fost înlocuite cu bucăți suculente de caise din compot, aducând un gust proaspăt și dulce la fiecare mușcătură.

Mai mult, crema de vanilie a fost înlocuită cu o cremă delicată și cremoasă de lămâie, oferind prăjiturii o notă rafinată și revigorantă. Numele „Valurile Dunării” capătă astfel o nouă semnificație, deoarece fructele adăugate peste blatul cu cacao migrează grațios către baza prăjiturii, creând un efect vizual asemănător valurilor Dunării.

Aspectul estetic al prăjiturii a fost de asemenea transformat, glazura de ciocolată prezentându-se sub forma unor valuri armonioase, consolidând astfel legătura gustului și aspectului cu denumirea inspirată de unicitatea Dunării.

CITEȘTE ȘI: Negresă de post, reţeta bunicii. Ingredientul care îi dă gustul clasic, iese delicioasă aşa

Ingrediente pentru prepararea prăjiturii Valurile Dunării

Această reinterpretare a prăjiturii ”Valurile Dunării” de către gospodinele din Dobrogea aduce o abordare inedită la prepararea prăjiturii preferate, împărțind lista de ingrediente în funcție de fiecare strat delicios.

Rezultatul va fi un deliciu cu straturi bogate și o combinație perfect echilibrată de ingrediente, care îți va crea efectul de ”curcubeu în cerul gurii”, atunci când te vei răsfăța cu acest desert.

La această prăjitură, nu doar gustul face diferența, ci și aspectul seducător. Glazura de ciocolată amăruie, cu peste 50% cacao, acoperă prăjitura ca un val delicios, aducând un echilibru perfect între dulce și amărui.

Ingrediente pentru blat (tavă de 23/36 cm):

• 4 ouă + 4 albușuri
• 200 gr zahăr
• 250 gr unt (82% grăsime)
• 125 ml lapte
• 30 gr cacao
• 400 gr făină
• un praf de sare
• 10 g praf de copt
• 275 gr bucăți suculente de caise din compot
• puțin unt moale și făină pentru tava de copt.

Ingrediente pentru cremă:

• 4 gălbenușuri
• 150 gr zahăr
• coaja de la o lămâie
• 500 ml lapte
• 50 gr amidon alimentar
• 200 gr unt cu 82% grăsime
• un praf de sare.

Ingrediente pentru glazură:

• 200 gr ciocolată amăruie cu peste 50% cacao
• 200 ml smântână pentru frișcă.

CITEȘTE ȘI: Rețeta pentru prăjitura „Televizor” sau „Budapesta”. Așa îi dai gustul copilăriei

Cum prepari prăjitura ”Valurile Dunării”

Bucură-ți simțurile cu o experiență culinară de neuitat, preparând acasă, pas cu pas, renumita prăjitură „Valurile Dunării” cu bucăți suculente de caise din compot. Urmează cu atenție instrucțiunile de mai jos și vei obține un desert irezistibil.

Pasul 1: Pregătirea blatului 

Înainte de toate, pregătește tava de copt, unse cu unt moale și presărate cu făină, apoi încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scurge caisele de sirop din compot folosind o sită, pregătește ingredientele și apoi separă ouăle.

Mixează albușurile cu zahărul și sarea până la dizolvarea completă a zahărului. Adaugă ouăle întregi, untul moale, făina cernută, praful de copt și laptele rece.

Imparte compoziția în două și întinde uniform prima parte în tava pregătită. Adaugă cacao diluată cu lapte rece în a doua parte, omogenizează și întinde peste primul strat. Plasează jumătățile de caise, apoi coace în cuptorul încins pentru 35-40 de minute.

Pasul 2: Prepararea cremei de lămâie

Într-o altă cratiță, mixează gălbenușurile cu zahărul, sarea și coaja fin rasă de lămâie. Adaugă laptele și făina, amestecând până la obținerea unei compoziții spumoase.

Gătește crema la foc mediu, amestecând continuu, până devine asemănătoare unei budinci. După ce se răcește, adaugă untul moale și întinde crema peste blatul răcit.

Pasul 3: Glazura de ciocolată 

Încălzește smântâna lichidă pe baie de aburi și adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Amestecă până la topirea completă, apoi întinde glazura răcită peste prăjitura refrigerată. Oferă glazurii un aspect deosebit, trasând dungi ondulate cu o furculiță, imitând valurile Dunării.

Cum se servește această prăjitură delicioasă

După ce glazura se întărește, poți porționa prăjitura și așeza frumos pe platouri. Savurează cu plăcere fiecare bucată a acestui deliciu unic, unde gustul rafinat se îmbină armonios cu aspectul spectaculos al valurilor Dunării.
Prăjitura „Valurile Dunării” cu bucăți de caise din compot devine astfel un adevărat simbol al bucatăriei tale, pregătită cu pasiune și măiestrie.
Poftă bună!

 

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Noi reguli pentru comerțul cu mașini. Cum vor fi afectați românii
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Decizie pentru românii cu buletin. NU te mai obligă nimeni să declari din 2025
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro