17 dec. 2023 | 12:25

Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 17 decembrie. Ce mare sfânt este prăznuit astăzi

Diverse
Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 17 decembrie. Ce mare sfânt este prăznuit astăzi
Sigur nu știai cui să îi spui la mulți ani azi

Este sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 17 decembrie, dar puțini sunt cei care știu asta. Astăzi este celebrat un sfânt important și mulți români îi poartă numele, dar nu știu că astăzi este onomastica lor. Cui trebuie să îi zici la mulți ani și cine a fost sfântul prăznuit pe 17 decembrie.

Sfântul prăznuit pe 17 decembrie

Astăzi sărbătorim memoria unuia dintre cei mai mari profeți care a trăit în lume pentru toate timpurile – Sfântul Prooroc Daniel, numele său provenind din ebraică și înseamnă „Dumnezeu (El) este judecătorul meu”.

Vez și: Cum a ajuns să fie asociat Sfântul Ilie cu tunetele și fulgerele. Ce face acesta în Rai, de fapt, când noi auzim că tună pe pământ

Sfântul Prooroc Daniel apare în Vechiul Testament în Cartea lui Daniel ca un captiv dus la Babilon prin porunca lui Nabucodonosor după căderea regatului lui Iuda în secolul al VI-lea î.Hr. Slujba sa ca profet a venit târziu în viața lui. Este comemorat de Biserică în 17 decembrie.

Rămânând credincios credinței sale într-un singur Dumnezeu, Daniel a obținut o poziție înaltă la curtea lui Nabucodonosor și era cunoscut pentru priceperea sa în interpretarea viselor și a scrierilor misterioase pe perete. 

El este inclus în Septuaginta printre profeți și a fost numit de către Hristos drept profet în Marcu 13:14 și în Matei 24:15. Timpul și circumstanțele precise ale morții lui Daniel nu sunt înregistrate. 

Cum a murit

Prin tradiție, se spune că a murit aproape de vârsta de 100 de ani. Mai multe locuri au pretins că sunt locul său de înmormântare, inclusiv Susa în Iranul de astăzi, Mormântul lui Daniel în Kirkuk din Irak, precum și Babilonul, Egiptul și Tarsus.

Este un descendent al lui Iuda, provenea dintr-o familie nobilă și bogată, probabil că putea să fie descendent chiar din linia regelui, dovadă fiind că regele Caldean Nabucodonosor al II-lea, după cucerirea Ierusalimului în (anul 607 î.Hr.) a dat o comandă să se selecteze cei mai buni și mai educați tineri evrei capturați, cu scopul de a învăța limba caldeeană și a primi educație pentru a se pregăti pentru serviciul guvernamental.

Acești tineri au fost supuși multor ispite, deoarece obiceiurile civilizațiilor caldeenilor erau păgâne și le contraziceau pe cele evreiești. 

Vezi și: Calendar ortodox 9 octombrie. Un sfânt mare este sărbătorit: a fost unul dintre cei 12 apostoli

Patru dintre cei aleși au fost Daniel, Hanania, Mișael și Azaria (care, într-o încercare de a schimba mentalitatea și identitatea lor și de a-i distanța de mentalitatea evreiască originală, au fost redenumiți cu numele babiloniene Shadrach, Meshach și Abednego).

Daniel, Hanania, Mișael și Azaria, chiar dacă au fost babilonizați au arătat o fermitate severă și au continuat să urmeze Legea Moise (Legea evreilor). 

Deși făceau parte din curtea regelui, trăiau înconjurati de lux, nu au uitat Legea lui Dumnezeu, se rugau și mâncau doar pâine și fructe, refuzând orice mâncare oferită de masa regelui, deoarece acea mâncare era consacrată idolilor păgâni pe care babilonienii îi venerau.

Bunul Dumnezeu, văzând perseverența în bine a tinerilor și tăria lor în mărturisirea adevărului și respectarea strictă a Mishrei (legea evreilor), i-a înzestrat cu abilități uimitoare de a înțelege viziuni și vise.

Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 17 decembrie

Sunt puțini cei care știu că astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Daniel, așadar dacă ai prieteni sau rude pe care îi cheamă Dan, Dani, Daniel, Dănuț, Dana, Daniela, Dănuța, etc, ar trebui să le urezi la mulți ani.

Sfântul Daniel a trăit cu 460 de ani înainte de Hristos și se spune că este ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost trimiși în exil.

A refuzat să se închine idolilor și a fost aruncat într-o groapă cu lei din care a ieșit nevătămat. Scena s-a repetat și de data aceasta Daniel a ieșit viu. El a murit în vremea împăratului Atic, iar la Învierea lui Hristos, el și ceilalți trei tineri au înviat și s-au arătat credincioșilor.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Unica.ro
E jale! Explodează facturile la gaze și electricitate. Ce ne așteaptă din aprilie
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Călin Georgescu a primit lovitura finală. S-a emis decizia completă a Curții de Apel București
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro