15 dec. 2023 | 10:54

De ce sclipesc stelele pe cer, de fapt. Explicația științifică a fenomenului

Diverse
De ce sclipesc stelele pe cer, de fapt. Explicația științifică a fenomenului
De ce sclipesc stelele pe cer, de fapt. Explicația științifică a fenomenului

Nopțile sunt unul dintre cele mai frumoase momente, când stelele fac un spectacol magic pe cer. Ce poate fi mai plăcut și relaxant decât să privești cerul înstelat și să te bucuri de acest perisaj special? Mulți se întreabă, însă, care este secretul din spatele aștrilor și puterea lor de a străluci. Oamenii de știință au răspunsul.

De ce strălucesc stelele

În fiecare noapte, cerul se transformă într-un teatru cosmic fascinant, cu stelele în rolurile principale. Privind această minunată panoramă nocturnă, ne-am întrebat adesea: de ce sclipesc stelele pe cer? Explicația este, însă, una de-a dreptul fascinantă.

Vezi și: Motivul pentru care Luna se vede chiar şi în timpul zilei. Asta se întâmplă pe cer, de fapt

Te-ai oprit vreodată să te întrebi de ce stelele strălucesc cu atâta intensitate în întunecimea nopții? Această minunată manifestare nu este doar o sursă de inspirație pentru sufletele poetice și visători, ci și subiectul unei cercetări intense pentru astrofizicieni și astronomi.

La inima fiecărei stele, inclusiv la Soarele nostru, are loc un fenomen cunoscut sub numele de fuziune nucleară. Acest proces implica combinarea a două nuclee atomice pentru a forma un nucleu mai greu, generând în același timp o cantitate semnificativă de energie sub forma radiațiilor electromagnetice. În cazul Soarelui, procesul principal care contribuie la strălucirea sa constă în fuziunea hidrogenului pentru a produce heliu.

Un alt aspect crucial care contribuie la strălucirea stelelor este procesul lor intern de producere a energiei, bazat pe reacții nucleare. În interiorul unei stele, hidrogenul se transformă în heliu prin procese intense de fuziune nucleară. Aceste reacții generează o cantitate masivă de energie sub formă de lumină și căldură, care străbate în toate direcțiile, ajungând până la noi pe Pământ.

Adevărul despre stele

Un aspect esențial al strălucirii stelelor este vârsta luminii pe care o emana. Oricând privim o stea, vedem de fapt o imagine din trecutul său, pentru că lumina a călătorit distanțe imense pentru a ajunge la noi. Unele stele, vizibile pe cer noaptea, pot fi chiar mai vechi decât Sistemul Solar, iar lumina lor parcursese spațiul cosmic milioane sau chiar miliarde de ani înainte de a ajunge la retinele noastre.

Te-ar putea interesa și: Locul din România care ‘sună ca un loc fictiv’, dar i-a cucerit pe americani: ‘Parcă ești într-un basm’

Compoziția stelelor joacă și ea un rol crucial în nuanțarea strălucirii lor. Stelele diferă în funcție de masa lor, temperatura suprafeței și compoziția chimică. De exemplu, stelele albe pot părea mai strălucitoare decât cele roșii sau galbene. Această diversitate contribuie la spectacolul variat pe care cerul îl oferă în timpul nopții.

Nu în ultimul rând, atmosfera terestră are un impact semnificativ asupra modului în care percepem strălucirea stelelor. Datorită presiunii atmosferice și compoziției sale, lumina stelelor este dispersată și filtrată înainte de a ajunge la noi. Acest fenomen poate crea iluzii optice, transformând cerul într-o pânză cosmică plină de culori și străluciri.

Strălucirea stelelor pe cer este rezultatul unei interacțiuni complexe între timp, distanță, procese nucleare și atmosfera terestră. În fiecare noapte, privind spre cer, facem, de fapt, o călătorie în timp și spațiu, admirând un spectacol cosmic fascinant al cărui mister continuă să captiveze imaginația omenirii de milenii întregi.

De ce nu strălucesc la fel toate stelele

Variația în intensitatea strălucirii stelelor este un aspect intrigant al cosmosului. De exemplu, stelele pitice albe, fiind rămășițe ale stelelor care și-au epuizat combustibilul, se caracterizează prin strălucire mai redusă, lipsindu-le procesele active de fuziune nucleară. Acest fenomen le conferă o strălucire substanțial mai modestă în comparație cu alte categorii stelare.

În contrast, stelele gigantice roșii, aflate în fazele finale ale ciclului lor de viață, oferă un spectacol impresionant de strălucire intensă. Această lumină puternică este rezultatul ratei ridicate de fuziune nucleară care are loc în interiorul acestor stele.

Vezi și: De ce multe stațiuni din România au nume de planete. Motivul te va uimi

Cu alte cuvinte, în timp ce stelele pitice albe se stinge treptat, stelele gigantice roșii strălucesc cu o intensitate sporită, amintindu-ne de forțele dramatice și dinamice care guvernează Universul.

Strălucirea stelelor nu este determinată doar de caracteristicile intrinseci ale acestora, ci este și influențată semnificativ de atmosfera Pământului. Atmosfera acționează ca un filtru și poate modifica aspectul strălucitor al stelelor atunci când lumina lor străbate această regiune gazoasă care înconjoară planeta noastră.

Gazele și particulele din atmosferă au capacitatea de a dispersa sau absorbi lumina provenită de la stele. Fenomenul de dispersie face ca lumina să fie deviată în diverse direcții. Această mișcare este observată adesea ca o strălucire difuză sau o imagine „vibrantă” a stelelor pe cer.

Strălucirea unei stele poate fi supusă influențelor efectelor gravitaționale generate de alte corpuri cosmice, cum ar fi planetele sau alte stele. Acest fenomen, cunoscut sub denumirea de lentilă gravitațională, poate distorsiona percepția noastră asupra strălucirii reale a unei stele, făcând-o să pară mai luminoasă decât este în realitate.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro