Crăciunul este una dintre cele mai frumoase perioade din an și este încărcat de tradiții, mai ales în țara noastră. Ce se face în Ajunul Crăciunului 2023? Multe dintre aceste tradiții sunt foarte vechi și destul de specifice României. Altele sunt mai noi și probabil împrumutate din alte țări europene. Chiar dacă unele obiceiuri pot varia de la o regiune la alta, Crăciunul este sărbătorit în același mod peste tot.
Sezonul de Crăciun începe odată cu sosirea lui Moș Nicolae, pe 6 decembrie. În seara de 5 decembrie, fiecare copil trebuie să-și curețe ghetuțele și să le lase lângă ușă sau pe pervaz, iar Moș Nicolae le umple încălțările cu cadouri, dacă au fost cuminți.
Cei care nu au fost cuminți se aleg cu o nuielușa, în semn de avertisment. Cadourile sunt de obicei mici și simbolice, cum ar fi mandarinele, portocalele, ciocolățele, turtă dulce, pijamale sau șosete.
Vezi și: 20 cele mai frumoase colinde de Crăciun. Ștefan Hrușcă nu putea lipsi din top!
În fiecare an, în ziua de Ignat, pe 20 decembrie, se sacrifică porcul, tradiție care vine cu o mulțime de obiceiuri.
Totul începe devreme dimineața cu pregătirea și purificarea locului unde se sacrifică animalul, iar întreg procesul se face după niște tradiții și obiceiuri bine stabilite. Copiii se urcă pe porci ca animalul să fie consumat cu bucurie, iar din sângele lui, bărbații fac semnul crucii pe frunțile copiilor, ca să fie sănătoși tot anul.
Sacrificarea propriu zisă este treaba bărbaților, în timp ce femeile se ocupă de carne și de prelucrarea ei și a preparatelor tradiționale, odată ce a fost tranșat.
În ziua de Ignat se face pomana porcului, bucățele de carne prăjită servite cu mămăligă și murături, din care se înfruptă toți cei care au participat la sacrificarea animalului, vecinii și adesea se împarte și celor nevoiași.
În mod tradițional, pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, se împodobește bradul. Mulți nu țin cont de această tradiție și pentru că vor să se bucure cât mai mult de pomul de Crăciun, îl împodobesc mai devreme.
Dar cei care țin la tradiții cumpără bradul de Crăciun cu doar câteva zile înainte de Crăciun și îl decorează împreună, ca familie, în Ajunul Crăciunului.
Citește și: Ce trebuie să le dai colindătorilor: bani sau covrigi și dulciuri? Iată ce spune tradiția
Noaptea de Ajun este cea mai așteptată zi din sărbătorile de iarnă. Este noaptea în care Moș Crăciun ajunge în fiecare casă cu cadouri, iar copiii cu greu pot adormi de entuziasm.
În această seară, slujbele la Biserică sunt deosebite. În zonele rurale, unde se respectă tradițiile, oamenii participă la slujba de Crăciun, apoi merg acasă unde iau cina alături de familie. În această noapte se termină perioada de 40 de zile de post al Crăciunului, așa că bucatele tradiționale preparate cu grijă sunt foarte așteptate de toată lumea.
O parte importantă a tradițiilor din Ajunul Crăciunului este colindatul. În această seară se cântă colinde precum “În drum spre Viflaim”, “Nașterea Domnului”, “Vestirea Păstorilor”, “Închinarea Păstorilor”, “Închinarea Magilor” și “Pornirea Magilor după stea”, „Astăzi s-a născut Hristos”.
Oamenii îi primesc pe colindători în case sau curte și le oferă portocale, mandarine, turte, covrigi, colaci, mere sau pentru cei mai mari țuică ori vișinată. În zilele noastre se obișnuiește să se ofere colindătorilor bani.
Copiii mici mențin tradiția cântând colinde mai vechi și mai specifice. Cea mai tradițională dintre ele este „Steaua”.
Vezi și: Care este cel mai vechi colind din lume. De unde a pornit tradiția colindatului
Ei merg din ușă în ușă, ținând în mână o stea mare din lemn, care este învelită în folie de aluminiu, decorată cu clopoței și panglici colorate și atașată la capătul unei mături.
După o perioadă de 40 de zile de post, oamenii așteaptă cu nerăbdare să se înfrupte din bucatele pe care gospodinele le-au pregătit în Ajunul Crăciunului: sarmale, cozonaci, prăjituri, cârnați de casă, caltaboș, etc.
Unii mănâncă după slujba de Crăciun, adică după 12 noaptea, când trece postul. Alții preferă să ia prânzul, chiar pe 25 decembrie.
Te-ar putea interesa și: Jucăriile de Crăciun pe care românii se vor certa în magazinele Lidl, în 2023. Produsele pe care părinţii le caută în decembrie
Masa de Crăciun este o masă bogată, cu multe feluri de mâncare tradiționale românești. Ziua de Crăciun este destinată familiei și apropiaților și se petrece în jurul mesei cu toate bunătățile tradiționale. Cu siguranță mâncare joacă un rol foarte important în ce privește Crăciunul peste tot în lume.
Pe masa de Crăciun vei găsi cârnați, sarmale, slănină, piftie, cozonac, cornulețe,salata boeuf, salată de vinete, friptură de porc, țuică și vin.
Este un moment în care familia se reunește și sărbătorește stând la masă toată ziua, făcând schimb de cadouri, idei, primind colindători și bucurându-se de liniștea sărbătorilor de iarnă.