07 dec. 2023 | 11:28

Cât costă un brad natural argintiu în piețe în 2023. La ce prețuri ajung brazii artificiali

Diverse
Cât costă un brad natural argintiu în piețe în 2023. La ce prețuri ajung brazii artificiali
Cum sunt prețurile de anul acesta față de cele de anul trecut

Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar bradul este un element esențial al acestei sărbători. Dar cât costă un brad natural argintiu în piețe în 2023? Știm că prețurile au crescut la orice: de la alimente, servicii, până la energie electrică și termică. Își mai pot permite românii anul acesta brad de Crăciun? Iată cât costă un brad natural anul acesta și unul artificial.

Istoria bradului de Crăciun

Înainte de apariția creștinismului, plantele și copacii care rămâneau verzi tot timpul anului aveau o semnificație specială pentru oameni în timpul iernii. Așa cum oamenii de astăzi își decorează casele în timpul sezonului festiv cu brazi, multe popoare antice atârnau crengi mereu verzi peste uși și ferestre. În multe țări se credea că plantele perene țin departe vrăjitoarele, fantomele, spiritele malefice și bolile.

Află și: De ce e bine să pui frunze de dafin la baza bradului de Crăciun. Detaliul care îţi poate schimba viaţa

În emisfera nordică, cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului survine pe 21 sau 22 decembrie și se numește solstițiul de iarnă. Mulți oameni antici credeau că soarele era un zeu și că iarna venea în fiecare an pentru că zeul soare devenea bolnav și slăbit. Ei sărbătoreau solstițiul pentru că însemna că în cele din urmă zeul soare avea să înceapă să se însănătoșească. Crengile perene le aminteau de toate plantele verzi care aveau să crească din nou când zeul soare era puternic și vara avea să revină.

Egiptenii antici se închinau unui zeu numit Ra, care avea capul unui șoim și purta soarele ca un disc în flacăra coroanei sale. La solstițiu, când Ra începea să-și revină din boală, egiptenii își umpleau casele cu plante verzi și trestie de papirus, simbolizând pentru ei triumful vieții asupra morții.

Romanii timpurii marcau solstițiul cu o sărbătoare numită Saturnalia, în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii. Romanii știau că solstițiul însemna că în curând fermele și livezile vor fi verzi și roditoare. Pentru a marca ocazia, ei își decorau casele și templele cu crengi mereu verzi.

În Europa de Nord, druizii, preoții vechilor celtici, își decorau, de asemenea, templele cu crengi mereu verzi ca simbol al vieții veșnice. Vikingii din Scandinavia onorau vâscul peren pentru rolul său în moartea lui Balder, un zeu al luminii. 

Vezi și: De ce este bine să pui bomboane și acadele în bradul de Crăciun. Mulți români au renunțat la acest obicei

Ca urmare a acestor tradiții, bradul de Crăciun este nelipsit în fiecare casă în preajma sărbătorilor de iarnă, iar în zilele noastre poate fi natural sau artificial, în diverse culori.

Cât costă un brad natural argintiu în piețe în 2023

Bradul natural are un miros aparte, cărora multora le aduce aminte de copilărie. Ba chiar există și parfumuri de cameră cu miros de brad, speciale pentru perioada Crăciunului.

Vezi și: Oraşul mare din România cu cel mai ciudat brad de Crăciun. Localnicii s-au revoltat: „Să plângem sau să râdem?”

Dacă vrei în casă un pom natural de Crăciun, atunci îl vei găsi în piețe în diferite forme și mărimi.

Prețul pentru un brad de 1.60 m – 2 m înălțime este între 90 de lei și 300 de lei, în funcție de distribuitor și de bogăția bradului.

Un brad natural argintiu ajunge să coste și 200 de lei în plus, datorită faptului că este special. Dar dacă îți cumperi brazi de la producători mari, aceștia s-ar putea să îți ofere o sumă de bani înapoi dacă îl aduci la ei după ce trec sărbătorile.

Mai mult, poți să îți cumperi un brad în ghiveci, dacă locuiești la curte, pe care să îl ai tot restul anului. Costă între 40 și 100 de lei pentru dimensiuni cuprinde între 40 și 100 de centimetri, însă pentru dimensiuni mai mari până la 1,80 m trebuie să scoți din buzunar aproximativ 150-300 de lei.

Citește și: Orașul din România, ‘de care nu ai auzit niciodată’, care are unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun. Britanicii sunt uimiți

Există și varianta în care îți iei un brad artificial și îl folosești cât de mult poți ca să îți recuperezi investiția. Un brad artificial alb, argintiu sau verde cu o înălțime între 40 și 100 de cm costă între 50 și 120 de lei.

Dacă vrei dimensiuni între 1.80 m și 2,10 m, atunci trebuie să scoți din buzunar între 200 și 500 de lei. 

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Veste mare pentru șoferi. Cum primesc mai repede permisul suspendat
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Schimbare în Codul Rutier. Valabilitatea permisului auto va fi doar de 5 ani
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro