05 dec. 2023 | 14:39

Când se scoate cozonacul din tavă. Cum se păstrează moale și pufos zile întregi

Diverse
Când se scoate cozonacul din tavă. Cum se păstrează moale și pufos zile întregi
Cel mai imporant aspect ca să nu ți se dezintegreze după ce i-ai copt

Cozonacul, acest deliciu tradițional de sărbători, are câteva secrete bine păstrate. Ca să faci cozonac trebuie să știi cum să îl frămânți, ce ingrediente să folosești și când se scoate cozonacul din tavă. Aluatul pufos și umplutura dulce se îmbină delicios, iar ca totul să fie moale, trebuie să urmezi câțiva pași esențiali. 

Secretele unui cozonac perfect

Primul pas către un cozonac perfect începe cu selecția atentă a ingredientelor. Folosirea de ingrediente proaspete și de înaltă calitate influențează direct rezultatul final. Alege făină de bună calitate, drojdie proaspătă, unt gras, lapte cât mai gras și ouă de țară ca să îți iasă un cozonac cu miezul gălbui.

Citește și: Cu ce se unge cozonacul ca să iasă rumen şi lucios. Nu, nu este vorba despre gălbenuş

Un cozonac pufos începe cu un aluat bine pregătit. Secretul constă în a lăsa aluatul să crească corespunzător. Folosește drojdie proaspătă și ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei pentru ca drojdia să se activeze și aluatul să cresc. Aluatul trebuie frământat suficient de mult pentru a dezvolta glutenul, dar nu exagera pentru a evita un cozonac dens.

Poți umple cozonacul cu o mulțime de lucruri: de la nuci, stafide, cacao, rahat sau chiar ciocolată. Alege umplutura în funcție de preferințele tale și ale familiei. Pentru un cozonac extrem de pufos, distribuie uniform umplutura pe întreaga suprafață a aluatului, ca fiecare felie să conțină umplutură.

Când se scoate cozonacul din tavă

Atunci când cozonacul este pregătit să intre în cuptor, adică după ce l-ai pus în formă și l-ai mai lăsat 30 de minute la crescut, preîncinge cuptorul la temperatura potrivită. 160 – 180 de grade este ideal.

Citește și: Cozonac, reţeta moldovencelor. Ingredientul care îl face pufos, aerat. Sigur nu l-ai folosit până acum

Verifică cozonacul în ultima parte a timpului de coacere, asigurându-te că este rumenit uniform. Dacă nu, îl mai poți întoarce în timp ce se coace.

Când cozonacul este gata, este timpul să-l scoți din cuptor, dar nu și din tavă. Ai nevoie de răbdare. Lasă-l măcar 30 de minute să se răcească în tavă, altfel riști să îți rămână jumătate de cozonac în formă.

Când s-a răcit în tavă, folosește un cuțit ascuțit sau o spatulă pentru a desprinde cu grijă marginile cozonacului de tavă. Așează o foaie de copt sau un prosop curat pe o suprafață plană și răstoarnă cu atenție cozonacul pentru a-l scoate din tavă. Asta ca să își păstreze forma și să nu se dezintegreze.

Cât se lasă la dospit aluatul

Creșterea este crucială pentru un cozonac pufos. Lasă aluatul să dospească într-un loc cald și fără curent. Timpul de dospire poate varia în funcție de temperatură, dar, în general, se recomandă să îl lași să își dubleze volumul. Un aluat bine dospit va duce la un cozonac mai aerat și mai ușor.

Vezi și: Cum faci corect cozonacul zburător. Trucul secret care îți garantează reușita rețetei VIDEO

Cum păstrezi cozonacul pufos

Cozonacul se păstrează bine la temperatura camerei timp de până la 3 zile. Înfășoară-l în folie de plastic sau pune-l într-un recipient ermetic. 

De asemenea, îl poți congela dacă vrei să îl păstrezi mai mult timp. Congelează-l fie în felii individuale, astfel încât să poți dezgheța o porție la un moment dat, fie congelează întregul cozonac. Pentru a congela tot cozonacul, înfășoară-l în folie de plastic înainte de a-l împacheta în folie de aluminiu. 

Va rezista timp de 2 luni. Când vrei să îl scoți, dezgheață-l peste noapte în frigider și lasă-l la temperatura camerei.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Tunelurile vechi de aproape 130 de ani care leagă două orașe importante pe sub munți. De ce au fost abandonate
Click.ro
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Zona din România unde ustură ca să parchezi. Prețurile au luat-o razna
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Doliu la Antena 1. Ne-a părăsit o mare vedetă: Vei rămâne mereu parte din echipa noastră
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
CU CÂT se VINDE o BANCNOTĂ de 20 de LEI! UNII se ÎMBOGĂȚESC dacă o GĂSESC
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro