04 dec. 2023 | 18:11

Cât costă să schiezi în Bulgaria, la final de 2023. Comparaţie cu preţurile din România

Turism
Cât costă să schiezi în Bulgaria, la final de 2023. Comparaţie cu preţurile din România
Cât costă să schiezi în Bulgaria, la final de 2023. Comparaţie cu preţurile din România

Bulgaria se numără printre opțiunile preferate de vacanță ale românilor. Se află pe lista lor de călătorie atât vara, dar și în sezonul de iarnă, având în vedere că se laudă cu o mulțime de stațiuni montane. Turiștii din țara noastră optează tot mai mult pentru un concediu la vecini, mai ales din punct de vedere al prețului.

Prețurile la munte au explodat în România

O vacanță în zone montane a devenit un adevărat lux în România. Operatorii de turism au decis să majoreze semnificativ prețurile la hoteluri, restaurante și pârtiile de schi, transformând această experiență într-un lux accesibil doar pentru cei cu buzunare generoase.

Comparativ cu anul precedent, sumele solicitate de unitățile economice sunt cu adevărat substanțiale, reflectând o creștere semnificativă a costurilor asociate cu aceste destinații montane populare, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Predeal se distinge probabil drept una dintre cele mai costisitoare stațiuni de schi din România. În acest sezon, prețul unui skipass de o zi pentru un adult în această stațiune situată pe Valea Prahovei a crescut la 265 lei (55 euro), comparativ cu 230 lei în sezonul precedent, așa cum a raportat Economedia la momentul respectiv.

Pentru copii, tariful a înregistrat și el o creștere, ajungând la 125 lei (25 euro) în 2023, față de 110 lei anul trecut.

Poiana Brașov, anterior cunoscută drept una dintre cele mai costisitoare stațiuni montane din țară, surprinde în acest sezon prin tarife mai accesibile decât cele practicate în Predeal sau Sinaia. Un skipass de o zi pentru adulți costă acum 200 lei (40 euro), în creștere față de 170 lei înregistrat anul trecut, în timp ce tariful pentru copii a ajuns la 120 lei, comparativ cu 100 lei în 2022.

Cu toate acestea, prețurile s-au majorat și aici și turiștii resimt din plin scumpirile. Stațiunea oferă un domeniu schiabil de 25 km, cu cea mai lungă pârtie măsurând peste 3.200 de metri.

„În ceea ce priveşte noile tarife, cea mai mare influenţă a avut-o modificarea cotei TVA de la 5 % la 19%, respectiv o majorare de 14%, la care s-au adăugat creşterea cheltuielilor cu energia şi salarizarea, de 3% (majorare sub rata inflaţiei, de 8,1% octombrie 2022 – octombrie 2023). Astfel, s-a ajuns la o medie a majorării tarifelor cu 17%”, transmite Primăria Braşov.

Ce prețuri au bulgarii la munte

Rânca se autoproclamă „cea mai înaltă stațiune din România”. Aici, un skipass de o zi pentru un adult se situează în intervalul de 120-130 lei, în timp ce tariful pentru copii este de 60 lei. Prin urmare, o familie cu doi copii va cheltui în jur de 800 lei pentru un weekend la schi la Rânca.

La domeniul schiabil Transalpina – Voineasa, costul pentru un adult este de 170 lei pe zi, în timp ce un elev plătește 105 lei pe zi. Astfel, o familie cu doi copii elevi va scoate din buzunar 1.100 lei pentru o zi la schi în această locație.

Totuși, avem și alternative dacă vrem să avem parte de o vacanță pe cinste, în stațiuni care nu se compară cu cele din România. La fel ca în timpul verii, vecinii ne pun la dispoziție oferte și în sezonul rece. Chiar dacă prețurile par mai mari, pârtiile sunt unele de mare renume.

Bulgaria găzduiește numeroase stațiuni montane, oferind pârtii de schi bine întreținute, peisaje impresionante și servicii de calitate. Vecinii noștri bulgari sunt cunoscuți nu doar pentru frumusețea litoralului lor, ci și pentru stațiunile montane care atrag anual sute de mii de turiști.

În Bulgaria, mai precis la Bansko, cea mai faimoasă stațiune din țara vecină, tarifele de anul acesta sunt chiar mai accesibile decât cele din România. În sezonul de iarnă 2022-2023, un skipass de o zi costa 90 de leva (echivalentul a aproximativ 228 lei) pentru adulți, 45 de leva (aproximativ 114 lei) pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, și 80 leva (aproximativ 201 de lei) pentru studenți, elevi de liceu și pensionari.

Este important de menționat că tarifele pe zi pentru sezonul 2023-2024 nu au fost încă actualizate. Astfel, Bansko reprezintă o opțiune atractivă pentru iubitorii de schi dornici să beneficieze de costuri mai reduse într-o stațiune montană de mare renume.

Cele mai celebre stațiuni montane din Bulgaria

Borovets este una dintre cele mai populare stațiuni de schi din Bulgaria, renumită pentru pârtiile sale bine întreținute și facilitățile excelente pentru sporturile de iarnă. Pârtiile de schi din Borovets sunt potrivite atât pentru începători, cât și pentru avansați, oferind varietate și provocări pentru toți iubitorii de schi și snowboard.

Te-ar putea interesa și: Singurul târg de Crăciun din România într-o zonă de munte. Nu e într-un oraş, are un peisaj de poveste

Stațiunea dispune de un domeniu schiabil extins, iar pârtiile sunt dotate cu teleschiuri și telegondole moderne. Borovets oferă și o gamă diversificată de servicii și facilități, inclusiv școli de schi, închirieri de echipamente, restaurante, baruri și posibilități de cazare în hoteluri sau vile montane.

Pamporovo reprezintă o stațiune de schi modernă situată în inima muntelui Rhodopi, legendarul masiv al cântărețului Orpheus. Cu titlul de cea mai sudică stațiune de schi din Europa, Pamporovo impresionează prin atmosfera sa unică și peisajele montane spectaculoase. Cu cel mai mare număr de ore însorite dintre celebrele stațiuni montane din Bulgaria, aceasta oferă zăpadă de calitate pe toată durata sezonului de iarnă.

Amplasată la altitudinea de 1650 de metri, la poalele vârfului Snejanka (1926 m), Pamporovo promite experiențe de schi de neuitat. Cu o distanță de 240 km față de Sofia, stațiunea devine o destinație ușor accesibilă pentru iubitorii de sporturi de iarnă și relaxare montană.

Situat la o altitudine de 925 de metri, Bansko se distinge prin zona sa de schi amplasată între 2000 și 2500 de metri. Această stațiune de schi relativ nouă din Bulgaria a fost descoperită tot mai frecvent de către schiorii și turiștii străini, deși rămâne binecunoscută în cadrul țării.

Bansko oferă o îmbinare remarcabilă între peisajul natural virgin al muntelui Pirin și atmosfera cochetă a vechilor orașe bulgare. Bansko nu este decât o destinație de schi, ci și un loc cu o bogată istorie.

Orașul are rădăcini ce datează de sute de ani, iar clădirile vechi impresionează prin arhitectura lor, cu tavane sculptate și picturi murale care reflectă perioada Renașterii bulgare. Prin urmare, Bansko oferă o călătorie atât în timp, cât și în natură.

Digisport.ro
La 85 de ani, Ion Țiriac și-a desemnat conducătorul imperiului
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Fiul Elodiei Ghinescu are o nouă identitate. Bunica lui nu l-a mai văzut de zece ani
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Cine sunt românii aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei, căutat pentru o crimă din 1991
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Noi detalii despre moartea lui Adrian Iovan. Fiul lui nici acum nu își explică ce s-a întâmplat
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Schimbare istorică în România. Guvernul adoptă Planul Național de Reindustrializare
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
SECRETUL Kamalei HARRIS, DEZVĂLUIT! S-a aflat ÎNAINTE de ALEGERI
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro