Noi modificări aduse în Codul Rutier, din 2020. Guvernul modifică regulile în ceea ce privește circulația pe drumurile publice. Iată ce obligații vor avea de acum încolo șoferii care au rămas fără permis!
Privind circulația în ordonanța 195/2002 pe drumurile publice, legea va fi modificată pentru șoferii cărora le este suspendat permisul. Șeful serviciului Poliției rutiere va putea de acum încolo să decidă perioada de suspendare permiselor. De astfel, dacă șeful Poliției rutiere va putea găsi o contestație întemeiată depusă de șoferul în cauză, va putea dispune restituirea permisului fără nici o perioadă de suspendare, potrivit romaniatv.net.
„Îndeplinirea condițiilor pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzute de art. 104 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se analizează de către șeful serviciului poliției rutiere la nivelul căreia s-a hotărât cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a cărei reducere se cere” se menționează în modificarea propusă de Guvern.
De asemenea, Ministrul Afacerilor Interne propune reducerea perioadei cu suspendare a permiselor auto, totodată și alte modificări legate de conținutul procesului verbal a contestației de contravenție și alte aspecte. Cu noile reglementări este păstrată prevederea prin care, la număr de 15 puncte de penalizare este reținut permisul auto. Această modificare este adusă șoferului vinovat ce trebuie să predea permisul în cinci zile.
Permisul auto poate fi suspendat atunci când se ajunge la limita de 15 puncte de penalizare. În acest caz, actul este reținut de autorități pentru o perioadă de 30 de zile, însă există și situații în care perioada de timp poate fi și mai lungă. Ca exemplu, dacă în următoarele 12 luni de la înapoierea permisului auto se adună din nou 15 puncte, permisul va fi susținut pentru o perioadă de 60 de zile.
De asemena noul proces verbal de constatare va conține în mod obligatoriu data ora și locul unde este încheiat, alături de gradul profesional, având în vedere numele și prenumele agentului constatator. La acestea se adaugă numele, prenumele, numărul și seria actului de identitate, în cazul cetățenilor străini, seria și numărul pașaportului. Pe lângă asta,procesul verbal va trebui să conțină și indicarea actului normativ prin care este stabilită sancționarea și contravenția.