Deși România trece printr-o criză economică și, recent, și socială cu implicații importante, există totuși cele mai bogate comune din România. Conform datelor, acestea depășesc chiar și mai multe reședinte de județ. Citește mai departe și află care sunt cele mai bogate comune din România.
După cei doi ani grei de pandemie, decidenții politici anunțau cu surle și trâmbițe că economia românească bubuie și că avem creșteri economice mai mari decât multe alte state europene. Deși procentele erau doar pe hârtie, iar realitatea din teren alta, cu toate astea bugetele locale fie au scăzut, fie nu au mai putut fi acoperite de la bugetul central.
De altfel, la nivel guvernamental se luau câteva decizii de a diminua sumele alocate primăriilor din teren, ca urmare a lipsei banilor. Odată cu anul 2022 și declanșarea conflictului din Ucraina, criza economică, în principal, s-a adâncit și mai mult, la fel și cheltuielile, atât cele la nivel central, prin implementarea proiectelor cu caracter social, cât și cele la nivel local, asta ducând la un nou fenoment, deficitul bugetar.
Află despre: Cât a ajuns deficitul bugetar în România. Veste proastă după primele 9 luni
Explozia prețurilor la utilități, care a dus ireversibil și la creșterea prețurilor de consum, au venit ca un plus la criza deja instaurată.
Pe tot parcursul anului trecut, dar și în primele 6 luni din 2023, cheltuielile autorităților centrale și locale au crescut, iar finalul a fost golirea bugetelor, iar acum, spre final de an asistăm la unul din cele mai mari deficite bugetare din ultimii 20 de ani, dar cu slabe șanse de a fi diminuat nici în 2024.
Citește și: Ministrul Finanțelor, prima declarație despre demisie. Cum explică Marcel Boloș reducerea de deficit bugetar
Cu toate astea, paradoxal, dar nu de neimaginat, anumite localități, în speță anumite comune au avut bugete mai mari chiar și decât localitățile reședințe de județ, iar numărul acestora este unul de luat în seamă. Așa că, hai să vedem care sunt cele mai bogate comune din România.
Într-o statistică recentă a bugetelor centrale și locale, se constată un paradox, iar unii chiar și-au pus întrebarea cum este posibil ca în anumite județe comunele să reușească să gestioneze bugete mai mari chiar și decât ale reședințelor de județ, iar banii veneau din veniturile generate în decursul anului trecut.
Află și: Veste importantă despre reorganizarea teritorială a României. Când ar putea începe
Astfel că, am ajuns să vorbim astăzi despre cele mai bogate comune din România, și menționăm aici, spre exemplu, comune precum Chiajna și Ștefănești, din județul Ilfov, Ariceștii Rahtivani, comună situată în județul Prahova, sau Giroc și Ghrioda din Timiș, Florești din județul Cluj, sau Miroslava din județul Iași, toate având la final de 2022 și început de 2023, un total venituri de 422.168.608 de lei, în comparație cu toate sectoarele Bucureștiului care aveau o sumă de 9.998.113.952 de lei.
Citește și: Oraşul din România care falimentează. Primăria a început procedura de criză, oamenii vor să plece
Cifrele sunt exact (vezi aici datele oficiale), din păcate, dar asta demonstrează că, dacă se vrea se și poate, iar gestionarea veniturilor locale, precum și bugetele, pot fi realizate cu cap, dar numai dacă se dorește acest lucru.