23 nov. 2023 | 17:29

Mare atenție dacă folosești OLX! Schema pusă în aplicare de infractori

Social
Mare atenție dacă folosești OLX! Schema pusă în aplicare de infractori
Schema periculoasă de pe OLX pusă în aplicare de infractori. Care sunt detaliile la care să fii neapărat atent.

Și pe platforma online OLX, infractorii par să se înmulțească. O nouă tehnică pusă în aplicare de utilizatorii online ce vor să ajungă în posesia unor produse în mod neetic poate să te lase și fără obiectul de vânzare, dar și fără bani. Află mai jos cum se acționează în noua schemă periculoasă.

Și tu folosești platforma OLX?

Mulți români folosesc platforma online OLX în diverse scopuri, însă în principiu pentru a vinde sau pentru a cumpăra. Dacă faci parte și tu din prima categorie de utilizatori, ai mare grijă la cei care vor să achiziționeze produsul pe care l-ai expus spre vânzare. Poți deveni rapid victima infractorilor.

Pentru că OLX este cunoscut printre români ca fiind un mediu sigur de tranzacționare, unii utilizatori online au decis să profite de încrederea pe care o au alte persoane pentru a imita date în așa fel încât să beneficieze de anumite servicii. E una dintre fraudele cele mai comune din mediul online.

Schema pusă în aplicare de infractori

Dacă și tu obișnuiești să vinzi pe OLX – indiferent despre ce produs este vorba -, e bine să fii cu ochii în patru la conturile de pe care ești accesat. Unii utilizatori online pot să imite conturi OLX cu scopul de a te momi într-o plasă periculoasă, anume aceea de a avea acces la datele personale și bancare.

Este una dintre cele mai comune metode de fraudă din mediul online. Poate fi întâlnită nu numai pe platforma OLX, ci și pe diverse site-uri sau aplicații. De multe ori, specialiștii în cibernetică atrag atenția către astfel de probleme. Mai este și o altă schemă a infractorilor ce devine populară în ultima vreme.

Detaliul care ar trebui să te pună pe gânduri

Unii utilizatori online apelează la metode deloc etice de a ajunge în posesia unui produs, fără a achita suma solicitată de vânzător. În general, astfel de infractori – care, aparent, se înmulțumesc pe platforma OLX – pun în aplicare câteva tehnici identice.

Primul detaliu ce ar trebui să te pună pe gânduri este faptul că ești contactat telefonic în zi de duminică. Chiar dacă în această zi oamenii nu obișnuiesc să discute telefonic decât dacă sunt apropiați sau au o urgență, pentru internauții pus pe infracțiuni acest lucru nu poate fi decât favorabil.

În zilele de duminică, toate instituțiile bancare sunt închise. Astfel, tu, ca vânzător, nu poți verifica dacă banii pe care îi ceri pe un produs au ajuns, într-adevăr, în contul său bancar.

Cum riști să rămâi fără produs și bani

După ce vei fi apelat telefonic în zi de duminică, vei primi un OP fals. Dacă vei solicita persoanei interesate de cumpărarea produsului cartea de identitate sau buletinul, o vei primi. Doar că nu în formă reală, ci vei primi un act de identitate fals.

Următorul pas pe care îl va aplica infractorul este să trimită un Uber sau un Bolt pentru a ridica produsul de la tine, ca vânzător. Bineînțeles, va folosi o scuză foarte bună, cum că este în criză de timp și are neapărat nevoie urgentă de produsul de care dispui. Așa rămâi și fără produs, și fără bani.

Parteneri