20 nov. 2023 | 18:28

Restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă cu prize și parchet face vâlvă şi printre artişti: ”Dacă s-ar întoarce, n-ar mai nimeri casa!” EXCLUSIV

EXCLUSIV
Restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă cu prize și parchet face vâlvă  şi printre artişti: ”Dacă s-ar întoarce, n-ar mai nimeri casa!” EXCLUSIV
Restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă cu prize și parchet face valva şi printre artişti: ”Dacă s-ar întoarce, n-ar mai nimeri casa!” EXCLUSIV

După recenta restaurare, ”Bojdeuca” lui Ion Creangă, din satul Țicău, Iași, arată mai degrabă a pensiune de trei margarete, pierzându-și, din cauza materialelor de construcții folosite, mult prea moderne, parfumul de altădată.
Nu numai internauții au adus critici dure la adresa constructorilor responsabili cu reabilitarea. Și nume sonore, din showbiz, precum solista de muzică populară Elena Merișoreanu și designerul Mihai Albu, arhitect de profesie, au luat atitudine.

Investiție de 1,8 milioane de euro

Bojdeuca marelui povestitor Ion Creangă, din satul Țicău, Iași, care datează din 1842, fiind transformată, mai apoi, în primul muzeu memorial, destinat unui scriitor român, urmează să fie redeschisă publicului, după recenta restaurare.

Lucrările de amploare se ridică la un total de 1,8 milioane de euro, atât pentru casă, cât și pentru împrejurimi. Vor mai fi însă atrași turiștii, de aceste locuri, de căsuța în care scriitorul își petrecuse mare parte a vieții?

Nu de alta, dar, în prezent, încălzirea nu se mai face, ca acum peste 100 de ani, la sobă, ci printr-un sistem de încălzire, sofisticat, în pereți. În plus, există prize și curent electric, dar și parchet, ca la orice pensiune.

Ce spun constructorii: ”Avem, într-adevăr, un sistem modernizat de încălzire în pereți”

Gheorghe Baian, directorul tehnic al firmei de construcții, care s-a ocupat de reabilitare, explică de ce s-au folosit materiale moderne pentru restaurarea casei memoriale și care, acum, mai nimic nu amintește de locul copilăriei lui Ion Creangă:

”Au fost păstrate materialele aferente pereților, inclusiv tencuieli și varuri, care urmează să fie folosite la finisaje. Avem, într-adevăr, un sistem modernizat de încălzire în pereți, peste care va fi aplicată tencuiala.

Am păstrat cuptorul vechi, vatra veche, ce va suferi un mic proces de restaurare, dar vom folosi în rest tencuiala specifică pentru clădiri monument. Va fi construit și un cerdac, precum cel inițial, cel din spatele monumentului va fi reabilitat. În plus, a fost stabilizat și terenul pe care este construită bojdeuca, deoarece risca să alunece cu tot cu clădire”

Elena Merișoreanu își face cruce: ”Nu pot să cred așa ceva!”

Cunoscuta solistă de muzică populară Elena Merișoreanu, o mare iubitoare a tradițiilor românești, a luat atitudine, la aflarea veștii, aducând acuze grave celor care au permis ca acea bojdeucă să sufere transformări uriașe:

”Vai, nu pot să cred așa ceva! Nu trebuia să modifice, pentru că este leagănul copilăriei, am fost când eram elevă, ne duceau acolo, era o plăcere deosebită. Când ai schimbat ceva, nu va mai fi ce a fost, toată lumea voia să vadă, de fapt, cum trăia Ion Creangă, la acea vreme.

Au pus și sistem de încălzire în zid, vai de capul meu, nu pot să concep așa ceva! Sunt complet dezamăgită, în loc să bage banii în altceva! Dacă ar colaborat cu un meșter popular, acela n-ar fi fost de acord să existe această transformare.

Păi, dacă s-ar întoarce Creangă, din mormânt, n-ar mai nimeri casa, n-ar mai ști unde să vină! Urât, ce vor, să ne schimbe tradițiile?”, ne-a spus ea, exclusiv pentru Playtech Știri.

Te-ar putea interesa și: Ultimele ore din viața lui Ion Creangă. Unde a mers scriitorul înainte să moară și cine l-a văzut pentru ultima dată în viață

Mihai Albu, arhitect de profesie: ”Prea scump și prea modern!”

Și vestitul designer Mihai Albu, arhitect de profesie, și-a exprimat părerea despre noua imagine a casei în care a trăit și a scris Ion Creangă și care acum pare mai degrabă o pensiune:

”Putea fi restaurată într-un mod mai aproape de original, nimeri nu ar dori să vadă o casă nouă, acum este o construcție modernă, locuibilă, nu mai are deloc farmecul de odinioară. Trebuia întreținută și restaurată cu simț de răspundere, pentru nostalgicii care vin aici.

Prețul mi se pare exagerat, prea scump și prea modern! Puteau folosi materiale noi, dar care au un iz vintage, de vechi, finisajele sunt prea moderne. Și casele de la Muzeul Satului au fost refăcute, dar s-a păstrat aspectul lor inițial”, ne-a declarat Mihai Albu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Internauții s-au scandalizat: ”Groaznic ce au făcut!”

Internauții au reacționat, pe conturile sociale, făcând haz de necaz la adresa responsabililor cu restaurarea casei din Țicău, Iași, în care a locuit, în perioada 1872-1889, Ion Creangă, marele scriitor român:

”Așteptăm și restaurarea Teiului. Nu m-ar mira să-l defrișați și să plantați un palmier. Ah, da, iar statuia lui Eminescu…. Ar trebui retușată. O tunsoare la modă, un belciug în nas, tatuaj, o țigară în gură…ceva cool!” sau ”Da, groaznic ce au făcut! Nu mai e bojdeucă. Este….o oarecare casă! Revoltător!”

Citește și: Porecla pe care o avea Ion Creangă. Mulți oameni ar fi jenați să fie strigați așa

Ion Creangă a trăit în condiții grele. Ce îi povestea lui Titu Maiorescu: ”Bojdeuca de căsuţă în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci”

Într-o scrisoare trimisă lui Titu Maiorescu, Ion Creangă, autorul romanului ”Amintiri din copilărie”, îi descria căsuța în care trăia. Iată ce îi povestea el, despre aceste locuri:

”În bojdeuca unde locuiesc eu, dorm afară şi pe vremea asta, în 18 spre 19 septembrie. De aveţi răbdare, că bunătate întotdeauna aţi avut, veţi întreba, poate, unde-i bojdeuca mea?

Vă voi răspunde respectuos: în mahalaua Ţicău, ce-i mai zic şi Valea Plângerei, strada Ţicăul de sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, când sunt ploi mari şi îndelungate, zise şi putrede, şi la secetă geme colbul pe dânsa).

Iar bojdeuca de căsuţă în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci şi povârnită spre cădere pe zi ce merge, de n-ar fi rezămată în vreo 24 de furci de stejar şi acelea putrede. Iarna dorm într-o odăiţă toată hrentuită, iar vara într-un cerdăcel din dos, începând de pe la maiu şi sfârşind pe la octomvrie, când este vremea bună cum îi acum.

Aşa m-am deprins. Răposatul Conta şi Lambrior ştiau căsuţa mea. Pompiliu, d-l. Nica şi mai ales bietul Eminescu, de asemenea”.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Exclusiv: Mircea Lucescu, discuție importantă în fața casei. Cu cine s-a văzut antrenorul
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Toți proprietarii de case și mașini trebuie să plătească. Decizia a fost anunțată. Se aplică și în 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro