17 nov. 2023 | 09:11

Calendar ortodox, 17 noiembrie 2023: Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Diverse
Calendar ortodox, 17 noiembrie 2023: Ce sfinți sunt pomeniți astăzi
Suntem în Postul Mare al Crăciunului

Calendar ortodox, 17 noiembrie 2023. Suntem în Postul Crăciunului, început din 15 noiembrie, și va dura până în ziua de 25 decembrie. În toată această perioadă, Biserica Ortodoxă prăznuiește sfinții din fiecare zi, într-un mod aparte, inclusiv pe cei prezenți în Calendarul ortodox pentru ziua de 17 noiembrie 2023. Citește mai departe și află ce sfinți sunt pomeniți astăzi.

Din 15 noiembrie, Postul Mare al Crăciunului

Timp de mai bine de o lună, până pe 25 decembrie, enoriașii Bisericii Ortodoxe au intrat în Postul Mare al Crăciunului, și este o perioadă de rugăciune, penitență și încercarea de a ne apropia mai mult de Divinitate.

Vezi și: Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Care este semnificația acestei sărbători

Este destul de frecvent să auzi oamenii descriind la ce ”renunță în fiecare an în Postul Mare”, astfel că, nici în această perioadă nu ar trebui să surprindă pe nimeni această stare de fapt.

Conform canoanelor bisericești, ”Postul Mare ne invită să ne pregătim inimile pentru a ne aminti de pasiunea lui Isus și pentru a sărbători învierea lui Isus.” Deși este o perioadă solemnă, este, de asemenea, o perioadă plină de speranță, de așteptare, de rugăciune și de post înainte de a recunoaște și celebra nașterea și moartea lui Isus și apoi înfrângerea ulterioară a mormântului de Paște.

Calendar ortodox, 17 noiembrie 2023, și cei doi sfinți pomeniți astăzi

Ca în fiecare zi a anului, inclusiv astăzi, 17 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește un număr de doi Sfinți, iar în slujbele religioase ale acestei zile vor fi menționați pe tot parcursul zilei.

Citește și: Se spală în prima zi din Postul Crăciunului? Ce spun preoții

Conform calendarului, astăzi creștinii îi celebrează pe Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patronul Constantinopolului, și pe Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul.

Sfântul Ierarh Grigorie Taumaturgul comemorat pe 17 noiembrie

Calendar ortodox, 17 noiembrie 2023. Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut în orașul Neocezareea, în nordul Asiei Mici, într-o familie păgână importantă, între anii 210 – 215, iar numele său original era Teodor.

După ce a primit educația elementară, Sfântul Grigorie și fratele său Grigorie sau Athenodoros au mers la Beirut pentru a studia dreptul. Marii gânditori ai antichității nu au reușit însă să-i stingă setea de cunoaștere.

Calendar ortodox, 17 noiembrie 2023 Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut în orașul Neocezareea

Adevărul i-a fost revelat doar în Sfânta Evanghelie, iar tânărul Grigorie a devenit creștin, iar pentru a-și continua studiile, Sfântul Grigorie a mers la Alexandria, cunoscută la acea vreme ca un centru de învățătură păgână și creștină.

Vezi despre: Sfinții Mihail și Gavriil, 8 noiembrie. Ce trebuie să gătești azi neapărat și de ce

Dornic să dobândească cunoștințe, Grigore a mers la Școala catehetică din Alexandria, unde preda presbiterul Origen. Origen a fost un profesor renumit, posedând o mare putere de spirit și cunoștințe profunde. Sfântul Grigorie a devenit elevul lui Origen.

”Când a început persecuția creștinilor sub împăratul Decius, între anii 249-251, Sfântul Grigorie și-a condus discipolii pe un munte îndepărtat. Un anume păgân, care știa unde se ascundeau creștinii, i-a informat pe persecutori, iar soldații au înconjurat muntele.

Sfântul a ieșit într-un loc deschis, și-a ridicat mâinile la cer și a poruncit diaconului său să facă același lucru. Soldații au cercetat tot muntele și de câteva ori au trecut chiar pe lângă cei care se rugau.

Nereușind să-i vadă, au renunțat și au plecat. În oraș au raportat că nu aveau unde să se ascundă pe munte. Nu existau oameni, doar doi copaci care stăteau unul lângă altul. Informatorul a fost lovit de uimire, s-a pocăit și a devenit un creștin devotat.”, se scrie în Biblie.

Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul, era un om oarecare, comemorat pe 17 noiembrie

Calendar ortodox, 17 noiembrie 2023 Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Calendar ortodox, 17 noiembrie 2023. Cel de-al doilea sfânt pomeni astăzi, Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul, se spune că ar fi fost un om oarecare.

Citește și: Ce nu este bine să faci în Postul Crăciunului 2023. E complet interzis să se întâmple asta

Dar, într-o zi avea să-i apară în fața ochilor Lumina Divină ”ce venea de afară, şi privind mai cu luare aminte, a văzut un bărbat cucernic, care urma după lumina aceea”. Iar miracolul Dumnezeirii avea să-l facă pe Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul să ia drumul Bisericii.

”Deci, bucurându-se pentru acea privire, a luat mai bine aminte, voind să vadă ce are să facă acel om. Şi când a ajuns omul acela la porţile bisericii Sfintei Sofia, ce erau închise, şi-a plecat genunchii înaintea porţilor, şi îndestul a făcut rugăciune, apoi a ridicat în sus mâinile sale şi, făcând semnul crucii pe porţi, îndată porţile s-au deschis singure, şi împreună cu lumina a intrat înăuntru şi bărbatul acela.

Şi după ce a intrat, iarăşi a plecat genunchii pe pardoseală, unde deasupra era zugrăvită icoana Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, şi, sculându-se, a deschis şi acolo porţile. Şi venind la porţile cele frumoase de argint ale bisericii în pridvor, destulă rugăciune a făcut acolo, apoi cu semnul crucii le-a deschis şi pe acelea, şi aşa a intrat în biserică cu totul luminat fiind.”, se mai scrie în Biblie despre Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul.

Până la finalul acestei luni, și încă în Postul Mare al Crăciunului, Biserica ortodoxă va mai comemora și alte personalități ale creștinismului, iar enoriașii vor lua parte la slujbele religioase și la rugăciunile pentru sufletele acestora.

Parteneri
Raluca Moianu a devenit soacră mică. Fiica ei s-a căsătorit. Cine este soțul celebru al tinerei de 19 ani
Redactia.ro
Mihai Trăistariu nu și-a mai văzut de 5 ani nepoata, geniu în matematică, dispărută în America: „Soră-mea a făcut ședințe la psihiatru”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Cum arată o casă în care s-a investit 1 milion de euro! Roxana Nemeș și afaceristul Călin Hagima se laudă cu rezultatul! FOTO
Unica.ro
Veste colosală Traian Băsescu. Fratele său l-a anunțat chiar acum
EVZ.ro
A venit iarna în România! Imagini cu stratul de zăpadă care s-a depus deja în mai multe zone / GALERIE FOTO
Spynews
Plata cu cardul. Se pregătesc amenzi usturătoare. NU au voie să refuze
Capital.ro
Ce frumos! Fata celebrei prezentatoare TV s-a căsătorit la 19 ani și e deja însărcinată! Primele imagini de la cununia civilă
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de la 1 OCTOMBRIE! CASA de PENSII a spus-o CLAR
Mediaflux
Valentina Pelinel și Cristi Borcea au împlinit 6 ani de la nuntă. S-au căsătorit în Budapesta, intr-un cadru de vis
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Il mai știi pe Emiluț, copilul devenit viral pentru că nu voia să meargă la grădiniță? Cum arată acum, la 12 ani
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro