În ziua de 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ce tradiții și superstiții au luat naștere în această zi. E foarte important să pregătești acest tip de preparat culinar în cinstea lor.
Data de 8 noiembrie poartă numele de Vara Arhanghelilor și reprezintă o zi extrem de importantă pentru creștinii din toate colțurile lumii. Astăzi se prăznuiesc Sfintii Mihail si Gavriil, iar această zi sfântă nu putea fi lipsită de tradiții și obiceiuri.
Pe vremuri se spunea că de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este de rău augur să muncești în gospodărie. În ziua de 8 noiembrie nu se face nimic, fiind zi de sărbătoare, oamenii nu trebuie să trudească muncile câmpului și nici să facă treabă în bucătărie sau la locul de muncă.
Creștinii credeau că cei care încalcă aceste tradiții și muncesc în ziua Sfinților Mihail și Gavriil vor avea parte de ghinion și se vor chinui în ceasul morții lor.
Un alt obicei spune că, în zonele montane, Arhanghelii erau considerați patroni ai oilor. Din acest motiv, în dimineața zilei de 8 noiembrie gospodinele coceau o turtă din faină de porumb, cunoscuta sub numele de turta arieților, pentru a avea noroc.
De ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil ciobanii obișnuiau să pună berbecii între oi și, odata cu ei, era aruncata și aceasta turta. Tradiția spune că dacă turta cădea cu fața în sus, atunci ciobanii se bucurau de noroc, acesta fiind un simbol al fertilității, iar la primăvară toate oile urmau să aibă miei.
Pe de altă parte, dacă turta ar fi picat cu fața în jos, atunci ciobanii ar fi avut parte de supărări, iar oile ar fi fost sterpe.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil
Superstițioșii credeau că Arhanghelul Mihail avea putere asupra Soarelui și a Lunii, pe care le salva din ghearele demonilor în timpul eclipselor totale, aceste fenomene fiind provocate de către spiritele rele care ar fi furat stelele.
Mai mult de atât, tot creștinii obișnuiau să creadă că Arhanghelul Mihail este cel care o impiedică pe Mamareaua, soția Diavolului, să elibereze gerul brusc, fără să-i lase pe oameni să se obișnuiască puțin cu trecerea la sezonul rece.
O altă superstiție din popor spune că Sfântul Mihail este cel care poartă cheile raiului și stă la capul celor aflați pe patul de moarte, gata să treacă pe lumea cealaltă, iar pe cei care supravietuiesc îi păzește stând la picioarele lor.