15 nov. 2023 | 14:47

Cum se pregătește orezul pentru sarmalele de post. Ce trebuie să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase

Diverse
Cum se pregătește orezul pentru sarmalele de post. Ce trebuie să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase
Cum se pregătește orezul pentru sarmalele de post. Ce trebuie să mai pun în compoziție ca să iasă gustoase

Postul Crăciunul a început deja și urmează șase săptămâni în care ne vom abține de la carne, lapte și ouă. Există o mulțime de alte alimente care le înlocuiesc pe cele originale, precum sarmalele de post. Cum se pregătește, de fapt, orezul și ce alte ingrediente se mai pun în compoziție, ca să iasă gustoase, la fale ca cele cu carne.

Cea mai bună rețetă de sarmale de post

În pregătirea sarmalelor de post, este foarte important să alegem o rețetă potrivită. Sunt multe variante, însă unele dintre ele nu dau rezultatele la care ne așteptăm. Astfel, vă punem la dispoziție rețeta perfectă, cu care nu vei da greș:

Ingrediente:

  • 1 varză murată sau 1-2 capete de varză proaspătă
  • 1 pahar de orez
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 2 morcovi, rași sau tăiați cubulețe mici
  • 1/2 pahar de ulei
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • Sare și piper după gust
  • Frunze de dafin
  • 1 legătură de mărar și pătrunjel, tocate

Dacă folosiți varză murată, scurgeți și clătiți bine frunzele sub apă rece pentru a elimina excesul de sare. Dacă folosiți varză proaspătă, dați frunzele prin apă clocotită timp de câteva minute, pentru a le înmuia și face mai ușor de manevrat.

Spălați orezul în mai multe ape și scurgeți-l bine. Într-o tigaie, încingeți uleiul și căliți ceapa până devine aurie, după care adăugați morcovii și gătiți-le până se înmoaie.

Adăugați orezul și amestecați bine, iar mai apoi pasta de tomate, boiaua de ardei, sare și piper după gust.

Sarmalele nu sunt deloc greu de făcut, deși mulți folosesc mașinării speciale pentru a le rula. Tot ce trebuie să faceți este să așezați o frunză de varză în fața dumneavoastră și adăugați o lingură de amestec de orez în mijloc. Rulați frunza strâns, formând un cilindru.

Așezați sarmalele într-o oală mai adâncă, adăugați apă cât să le acopere și adăugați frunze de dafin. Gătiți la foc mic timp de aproximativ 1-1,5 ore sau până când orezul este gătit.

Cum se face orezul pentru sarmale

Sarmalele de post sunt unul dintre cele mai iubite preparate în această perioadă. Când nu știi ce să mai gătești în acest șase săptămâni fără carne, lapte și ouă, sarmalele sunt o alegere ideală. Este un fel de mâncare delicios, fără prea multe calorii, dacă folosești ingredientele potrivite.

Vezi și: Sarmale de post ca la mănăstire. Doar măicuţele le mai fac aşa, ingredientul care schimbă tot gustul

Desigur, primul pas esențial este să pregătim compoziția pentru sarmale. În cazul rețetelor de sarmale de post, orezul joacă un rol principal. Este cel care constituie mare parte din compoziție și pe care trebuie să îl pregătim cu mare atenție, ca să nu stricăm preparatul.

Este crucial să-l spălăm temeinic înainte de a-l utiliza, proces pe care trebuie să îl pregătim prin clătirea boabelor în 2-3 ape, frecându-le practic printre degete sub jetul de apă. Această abordare are rolul de a preveni într-o oarecare măsură transformarea orezului într-o pastă în timpul fierberii sarmalelor.

În continuare, este important să nu gătim orezul prea mult în prima etapă, înainte de a-l folosi pentru umplerea foilor de varză. Trebuie doar să fie călit ușor, însoțit de legume și condimente, cu o cantitate mică de apă, suficientă doar pentru a-l înmuia puțin și a-i permite să se umfle ușor.

Trucuri pentru cele mai bune sarmale de post

Este posibil să fiți observat că amestecul compoziției pentru sarmale de post poate fi mai dificilă, deoarece aceasta nu se leagă corespunzător și se împrăștie atunci când încercăm să rulăm sarmalele. În lipsa oului și a cărnii, compoziția este destul de moale și apoasă.

Află și: Ingredientul de aur care trebuie adăugat în sarmalele în foi de viță. Vor ieși mult mai gustoase

Cu toate acestea, există o soluție simplă pentru a remedia această situație: adăugarea unei linguri de făină în compoziție. Acest pas trebuie efectuat după ce am călit legumele și orezul, atunci când amestecul s-a răcit ușor, nu în timpul fierberii intense.

Un alt aspect de care să țineți cont este să nu vă grăbiți să rulați sarmalele atunci când compoziția este încă caldă. Pe lângă avantajul că devine mai groasă și mai ușor de modelat atunci când este rece, acest aspect contribuie și la obținerea unei texturi mai plăcute în preparatul final.

În cazul în care foile de varză nu sunt suficient de subțiri și ușor de rulat, un truc util constă în pregătirea lor cu câteva zile înainte. Tot ce trebuie să faceți este să le lăsați la congelator. Pur și simplu, congelați-le pentru o zi și apoi decongelați-le. Veți observa că devin mult mai moi și mai ușor de manevrat în timpul procesului de rulare a sarmalelor.

Sarmalele fierte pe aragaz nu vor avea niciodată aceeași savoare cu cele gătite la cuptor. În cuptor, căldura le pătrunde din toate direcțiile, gătindu-le uniform și mult mai rapid. Nu uitați să le acoperiți cu un capac sau cu folie de aluminiu.

După ce ați finalizat rularea sarmalelor și înainte de a le pune la fiert, este recomandat să așezați o greutate deasupra lor pentru a le menține pe toate sub apă și a împiedica ridicarea lor la suprafață. Este esențial ca toate sarmalele să fie acoperite uniform de lichid pentru a asigura un rezultat corespunzător.

Aveți senzația că varza nu fierbe suficient în cele 80-90 de minute de gătire și simțiți că ar trebui să le mai lăsați la foc? Asta nu se va mai întâmpla dacă alegeți să le gătiți în cuptor. După ce ați respectat timpul de gătire, lăsați-le acolo în continuare, cu capacul pus, în cuptorul încălzit, timp de cel puțin încă două-trei ore. După această perioadă, vor fi într-adevăr perfecte.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Vin și vești bune de la ANM. Ce urmează să se întâmple cu vremea
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Funcție pentru șoferi, pe Google Maps. Cum o poți folosi
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. Va fi de 10 ori mai mare. Decizia care anihilează Ucraina
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro