De multe ori am auzit expresia, dar puțini sunt cei care știu dacă acest personaj a existat sau nu, în realitate bineînțeles. De la personaje istorice, la cele de benzi desenate, numele Mafalda apare des în documente informative și istorice. Dacă vrei să aflii cine a fost, citește mai departe, așa vei înțelege de unde vine și expresia „Ce sunt eu, Mafalda?„.
Dacă ești fan al scriitoarei britanice J. K. Rowling, și ai citit toate cărțile din seria ”Harry Potter”, mai mult ca sigur că ai dat peste acest nume, care era o vrăjitoare născută în jurul anului 1983 dintr-un tată contabil și o mamă Muggle.
Citește desrpe: Veste tragică pentru fanii „Harry Potter”! S-a stins din viața unul dintre cei mai iubiți actori ai seriei
Deși tatăl ei era cel mai probabil un Squib, nu se aștepta să devină părintele unei vrăjitoare, iar ”Mafalda a început la Școala Hogwarts de Vrăjitorie și Magie la 1 septembrie 1994 și a fost repartizată în casa Slytherin.”
Dar tot ce ai citit până acum sunt doar lucruri regăsite în cărțile autoarei J.K.Rowling. Mergând mai departe, în încercarea de a afla dacă a existat sau nu în realitate o astfel de femeie, cu numele Mafalda, ai să fii surprins, au existat, și există, mai multe femei cu acest nume.
Vezi și: Legendele care învăluie Insula Șerpilor de mister. De ce rușii și ucrainenii s-au bătut pentru ea
Printre ele și o româncă, despre care se credea că ar fi avut puteri vrăjitorești, extrem de populară în perioada interbelică a Bucureștilor din acea vreme, și care ar fi locuit pe celebra Calea Rahovei, la numărul 138.
Despre această legendă avea să scrie și cercetătorul român Petru Filipaș, acesta menționând că o altă femeie cu același nume ar fi avut origini spaniole, și că ar fi trăit între anii 1060-1108:
”Era pe atunci un timp când se năşteau, uşor, legendele. Mafalda este poate cel mai cunoscut membru al familiei de Hauteville de către români.
Aşa cum în cultura populară a ungurilor apare legenda despre puterea magică a „Coroanei Sfântului Ştefan”, în cultura populară a românilor se naşte tot atunci legenda despre puterile magice ale Mafaldei.
Învăţătura ezoterică pe care ar fi dobândit-o Mafalda i-ar fi dat chiar şi puteri de previziune aproape infailibile.”, spune cercetătorul Petru Filipaş.
Venind mai în timpurile noastre, aflăm că în Spania există o scriitoare importantă, cu volume scrise pentru copii, care poartă același prenume, Mafalda, și care în 2021, în parteneriat cu Comisia pentru Protecția Copiilor și Tinerilor, a lansat cartea ”Monstro que vive lá em casa” (Monstrul care trăiește în casă), care abordează problema violenței domestice în rândul copiilor.
Află și: 7 mituri care nu sunt adevărate. Sigur ai auzit măcar o dată despre ele
Am mai aflat că, de fapt, Mafalda este un nume cu origini portugheze, însemnând ”puternică în luptă” și, conform culturii de aici, este ”scutul și protectorul bebelușului pe tot parcursul vieții”.