06 aug. 2020 | 09:14

7 mituri care nu sunt adevărate. Sigur ai auzit măcar o dată despre ele

Diverse
7 mituri care nu sunt adevărate. Sigur ai auzit măcar o dată despre ele
7 mituri care nu sunt adevărate. Sigur ai auzit măcar o dată despre ele

O legendă urbană este o poveste fictivă înrădăcinată în cultura populară modernă. Vă puteți gândi la legendele urbane ca la folclorul de astăzi, la fel ca poveștile populare tradiționale, ele se bazează pe părți reale ale culturii și adesea oameni adevărați.Ccu toate acestea, în majoritatea cazurilor detaliile au fost exagerate, făcând în cele din urmă poveștile false.

7 mituri care nu sunt adevărate

Aceste mituri pot lua forma unei glume sau o farsă elaborată, un zvon plecat dus departe, mistere și crime nesoluționate, concepții greșite sau credințe populare, etc. Unele legende urbane pot fi complet plauzibile, în timp ce altele pot avea elemente supranaturale care le fac mai puțin credibile sau în mod clar nu sunt adevărate. Oricum, veridicitatea lor este întotdeauna îndoielnică, dar poate și dificil de respins.

În trecut, legendele erau relevante din punct de vedere istoric și, de obicei, erau legate de evenimente umane reale, într-un fel sau altul, dar nu fuseseră dovedite sau documentate că s-au întâmplat de fapt. Deci, de-a lungul istoriei, oamenii nu au avut cum să dovedească dacă o legendă este adevărată sau falsă. Ba mai mult, au fost transmise verbal, răspândindu-se lent și evoluând timp de ani, decenii și chiar secole.

Însă, astăzi, cu ajutorul internetului și a multor alte resurse, legendele urbane sunt transmise rapid și ușor, dar, de asemenea, este de obicei destul de ușor să dovedim cel puțin dacă are sau nu vreo bază reală. În acest fel, legendele urbane de astăzi sunt adesea ușor dovedite dacă sunt false sau reale. Indiferent de veridicitatea lor, unele legende urbane sunt stupide și ușoare, în timp ce altele pot fi de fapt destul de înfricoșătoare sau deranjante.

Termenul de „urban” nu are nicio legătură cu o poveste care începe în oraș. Folosim cuvântul pentru a ajuta la distingerea între poveștile mai vechi, clasice, și cele dezvoltate în societatea modernă.

Legendele urbane au de fapt o prezență uriașă în lumea de astăzi, indiferent dacă le recunoașteți sau nu!, iar unele sunt povești elaborate cu detalii reale, în timp ce altele gravitează pur și simplu în jurul superstițiilor sau zvonurilor. Iată câteva legende comune urbane despre care probabil ați auzit, toate fiind false:

  • Marele Zid Chinezesc este vizibil din spațiu
  • Puteți dizolva un dinte într-un pahar de Coca-Cola
  • Daddy Long Legs este cel mai otravitor păianjen din lume, dar colții săi sunt prea mici pentru a pătrunde în pielea umană
  • Dacă vă înghițiți guma de mestecat, va dura 7 ani până la digerare
  • Puteți chema spiritul „Bloody Mary”, oprind luminile, privind în oglindă și spunându-i numele de 3 ori
  • Trupul lui Walt Disney a fost criogenat în cazul în care medicii găsesc o modalitate de a-l readuce la viață
  • Dacă suficientă lume completează „Jedi” ca religie pe formularele de recensământ, guvernul îl va recunoaște drept o credință reală

Sigur ai auzit măcar o dată despre ele

În lumea de astăzi, multe concepții greșite au fost perpetuate, devenind „fapte moderne”, când, în realitate, miturile și legendele au fost doar preluate, unele fiind adevărate, altele complet false.

  • Crezi că fulgerul nu lovește niciodată în același loc de două ori? Unele convingeri frecvente despre fulgere sunt de fapt incorecte. Fulgerul poate lovi aceeași locație de mai multe ori, explică AccuWeather. Empire State Building, de exemplu, este lovit de zeci de ori în fiecare an. Un alt mit al fulgerului în care nu ar trebui să ai încredere este credința că cineva care a fost lovit de fulgere nu ar trebui să fie atins. Mitul afirmă că un accident de trăsnet face ca o persoană să fie încărcată electric, ceea ce le face periculoase să intri în contact cu ele. Dar nu există nicio sarcină electrică.
  • În ciuda a ceea ce sugerează un mit răspândit și videoclipuri false, cameleonii au o motivație neașteptată de a-și arăta culorile cele mai strălucitoare. Unii sunt ca și cameleonii: se pot amesteca în orice mediu cu ușurință. Dar cameleonii sunt, înșiși, ca … cameleoni? Da, și nu, spun oamenii de știință. Spre deosebire de credința larg răspândită, susținută de aprecierile lui Disney’s Tangled, în care apare un cameleon pe nume Pascal, aceste șopârle enigmatice nu pot transforma culoarea pielii lor pentru a se potrivi cu niciun fundal. Cu toate acestea, abilitățile de schimbare a nuanțelor unui cameleon sunt unele dintre cele mai bune din punct de vedere al naturii și cele mai multe fațete.
  • Este cunoscut faptul că limba noastră are diferite zone de gust. În mod tradițional, gusturile respective sunt acre, sărate, dulci și amare. Pe lângă acestea, există și gustul umami-ului și al grăsimilor. Această noțiune sugerează că ceea ce veți gusta va depinde cu siguranță de locul în care mâncarea dvs. va lua legătura cu limba. Dacă ar fi să pui un bonbon pe locul greșit al limbii tale, cel mai probabil nu vei gusta nimic, în teorie. Dar acest lucru este adevărat? Este dovedit științific că limba noastră este mapată în diferite domenii ale gusturilor? În anul 1901, savantul german David P Hänig și-a publicat cercetările despre cât de sensibil la anumite gusturi sunt diferite locuri de pe limbă. El a măsurat pragul anumitor receptori și apoi și-a prezentat lucrările altor oameni de știință. Rezultatele sale au fost că anumite zone sunt mai sensibile la gusturi specifice decât altele. Nu a spus niciodată că anumite zone înregistrează doar gusturi specifice. Problema a fost modul în care și-a prezentat rezultatele, și a dus la confuzie. Faceți un test simplu! Luați puțină sare și puneți-o la capătul limbii. Cu siguranță veți gusta sarea, de fapt veți gusta sarea pe fiecare parte a limbii. Cu toate acestea, pe laturile limbii, senzația va fi cea mai intensă.
  • Creierul uman este un organ de putere care controlează toate funcțiile corpului, interpretează informații din lumea exterioară și stochează informațiile respective în memoria noastră. Compus din cerebră, cerebel și trunchi, creierul ne controlează capacitatea de artă, limbaj, judecată morală și gândire rațională. Dar noi, oamenii, avem câteva idei foarte greșite despre creierul nostru. Mitul că personalitatea unei persoane afișează o dominare a creierului drept sau a creierului stâng nu e chiar atât de adevărată. Cele două laturi ale creierului sunt co-dependente. De multe ori auzim că se poate „drepta la dreapta” sau „înfrânată la stânga” – și că cei care favorizează dreapta sunt mai creativi sau artistici, iar cei care favorizează stânga sunt mai tehnici și mai logici. Dar tehnologia de scanare a creierului a dezvăluit că cele două emisfere ale creierului lucrează cel mai adesea împreună în procesarea complexă. De exemplu, limbajul.
  • Timp de secole, luptele cu tauri au captivat publicul, cu un amestec de entuziasm, atletism și posibilități de violență. Istoricii își găsesc rădăcinile înapoi în Spania în primul secol, iar până în anii 1920, Hemingway a capturat calitățile sale artistice în scrierile sale. Astăzi, brutalitatea sa a fost dezbătută în rândul activiștilor pentru drepturile animalelor. Însă, indiferent de sentimentele cu privire la sport, se pare că un aspect a fost greșit de cel puțin câteva sute de ani. Cei mai mulți pot imagina scena: este o arenă gigantică, în aer liber, plină de mii de fani care urlă. Un toreador stă la doar 20 de metri distanță de o creatură de 1.800 de kilograme care poate lovi un bărbat cu coarnele și să-l arunce la 30 de metri în aer. Matadorul își ține pelerina roșie, sau muleta și ațâță taurul, făcându-l să vrea să atace. Taurului nu-i pasă ce culoare are pelerina. Nu este nici o diferență. Doar urăște mișcarea sacadată și vrea să o oprească. De ce taurului nu-i pasă de culoare? De mai bine de 200 de ani, matadorii foloseau cape roșii în dansurile lor care sfidează moartea, dar foloseau doar culoarea roșie pentru a acoperi sângele vărsat de taur. Oare pentru că, așa cum spun unii, taurii sunt orbi? Sau este din cauză că ei văd multe culori, inclusiv roșul și nu le diferențiază, așa cum susțin alții? „Taurii, împreună cu toate celelalte bovine, sunt oarbe la roșu. Astfel, taurul este probabil iritat nu de culoarea muletei, ci de mișcarea pelerinei, pe măsură ce matadorul o flutură în jur.”, scrie Brooke Borel.
Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Film-bombă anunțat de Netflix. O poveste zguduitoare a suferinței și a speranței
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro