După o lungă perioadă de instabilitate și declararea falimentului, una din cele mai vechi fabrici de ulei din România a fost vândută, în cele din urmă. Citește mai departe și vezi care este fabrica din România, veche de 112 de ani, vândută pentru aproape 2 milioane de euro.
În primii ani ai secolului XX, marele industriaș român Nicolae Malexa era considerat unul din cei mai prosperi oameni de afaceri români, considerat fondatorul industriei românești.
Cu o avere imensă, iginerul cu origini grecești lua decizia de a construi la Bârlad una din primele fabrici de ulei din România, de altfel prima care deținea prese hidraulice, majoritatea dintre ele fiind acționate pe bază de abur produs de o locomotivă.
Vezi și: Se vinde încă o fabrică din România! Aflată în faliment, proprietarii au redus prețul
Ulterior, avea să modernizeze fabrica, iar după venirea comuniștilor în 1947, fabrica intra în proprietatea statului, având denumirea de Întreprinderea de Ulei Republica Bârlad.
După ani de producție aproape non-stop, după 1990, intra în procesul de privatizare, devenind Mândra SA Bârlad, dar în urma unor incendii fabrica avea să intre într-un declin financiar.
”În 2001, când am preluat Mândra, nimeni nu știa că aceasta este fabrica înființată de Malaxa. Primele lucrări de renovare și reparații capitale au facilitat descoperirea inscripției cu anul 1912 pe peretele Secției Presare, apoi descoperirea anului de fabricație (1910) al unei pompe cu pistoane care este în funcțiune și astăzi.
Ultimul și cel mai impresionant indiciu, care a dat startul cercetărilor de arhivă, a fost descoperirea unei țevi încastrate în mijlocul unui plop secular, lucru care ne-a ajutat să pătrundem esența istorică a acestei fabrici.”, declara Liviu Hrimiuc, administrator special Mândra, conform publicației FinancialIntelligence.
Citește și: Încă o fabrică din România s-a vândut în 2023. E oficial, gigantul din Elveția care a cumpărat-o
Anul 2018 este anul începutului sfârșitului pentru fabrica de 112 ani de la Bârlad, când un incendiu putenic a distrus peste 80% din Secția de Presare. Conform datelor de la acel moment, incendiul avea să deteriorze toate echipamentele de producție existente în această secție, precum și clădirea în sine.
Ca urmare a acestor situații, compania era declarată falimentară, iar din acest moment avea să fie dispusă intrarea în procesul de închidere, sub controlul unui administrator judiciar, CITR, care avea să încerce recuperarea datoriilor prin vânzarea la licitație publică a întregului complex de aici.
După mai multe încercări eșuate în ultimii ani, se pare că administratorul judiciar a reușit, în cele din urmă, să vândă la licitație întreg complexul fabricii. Conform Profit.ro, au fost vândute toate activele agroindustriale ale fabricii, iar valoarea tranzacționată a fost de 8.960.000 lei, adică aproximativ 2 milioane de euro.
Află și: Fabrica din România care a intrat în insolvență. Produsele adorate de oameni care vor dispărea
Vânzarea s-a realizat în urma unor licitații, dar fără a se știi clar cine a fost cel care a plătit până la urmă întreaga sumă cerută de administratoul judiciar al fabricii Mândra SA Bârlad. Ceea ce se știe, însă, este că viitorul proprietar va avea un teren de 21.317 metri pătrați, cu tot cu clădiri, utilaje, echipamente, anexele imobiliare, precum și toate liniile tehnologice.
Pe de altă parte, conform publicației citate, aici viitorul proprietar ar putea schimba destinația, existând șansele construirii unor viitoare proiecte imobiliare, fie comerciale, de retail, industriale, sau chiar rezidențiale.