O fabrică din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, aflată în faliment, se vinde la un preț mult mai redus decât cel anunțat în primă fază de către societatea comercială. Prezintă teren de peste 40 de hectare, dintre care 4,5 hectare în extravilan, și construcții cu o suprafață totală utilă de 75.460 de metri pătrați.
Dan Steel Group Beclean, fabrică din Beclean, a fost organizată în spații de producție separate pentru trefilare, zincarea sârmelor, confecționarea cuielor, plastifierea panourilor de gard și a confecțoonarii gabioanelor, precum și clădiri destinate depozitării produselor, activităților auxiliare și administrative.
Primele pierderi au fost înregistrate de Dan Steel Group Beclean în anul 2018. Tendința a continuat până inclusiv în perioada pandemiei de coronavirus în România, când unitatea a fost oprită.
„(A înregistrat – n.r.) restanțe la plata unor furnizori și obligații asumate, motiv pentru care i-a fost cerută insolvența. Cererea de deschidere a procedurii a fost făcută de Unicredit.
Ulterior, la dosar au fost conexate și cererile creditorilor OTP și ArcelorMittal, iar în 2 iunie 2020 instanța a aprobat deschiderea procedurii insolvenței”, se arată într-unul dintre ultimele rapoarte financiare publicate la Bursa de Valori București.
Printre motivele care au condus la intrarea în faliment a companiei a fost enumerat și setul de măsuri impuse, în anul 2018, de Comisia Europeană asupra importurilor unor categorii de produse aparținând industriei siderurgice.
Dan Steel Group Beclean a fost nevoit, potrivit reglementărilor respective, să își procure materia primă din cadrul UE, în condiții contractuale mult mai dezavantajoase și pentru care se impunea plată în avans. Aceste lucruri au creat presiune asupra companiei.
Mariana Boiciuc, senior partner CITR, a explicat pentru Profit.ro, că în anul 2021, societatea a propus un plan de reorganizare a companiei pentru a ieși din impas. Acesta nu a fost aprobat de creditori, ceea ce a atras după sine deschiderea procedurii de faliment.
Fabrica din Beclean Dan Steel Group prezintă teren de peste 40 de hectare, dintre care 4,5 hectare în extravilan, și construcții cu o suprafață totală utilă de 75.460 de metri pătrați. Proprietatea a fost scoasă la vânzare, în primă fază, la un preț de 28,8 milioane de euro, potrivit evaluării CITR.
Citește și: O nouă fabrică se deschide în România. Italienii fac o investiție de milioane de euro, angajări masive
Costul a scăzut treptat la 17,1 milioane euro, cu cât se vinde astăzi, după ce anterior a prezentat ofertele: 25,9 milioane euro – aprilie, 23,1 milioane euro – iunie și 19,9 milioane euro.