Este doliu în literatura din România, după dispariția uneia dintre cele mai importante voci ale sale. Vineri, 3 noiembrie 2023, a murit poeta Angela Marinescu. Artista s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Mesaje emoționante au fost transmise în memoria sa.
Lumea literară de la noi din țară plânge dispariția unui artist ce lasă în urma sa o moștenire impresionantă – o colecție importantă de versuri și eseuri. Vineri, 3 noiembrie 2023, a murit poeta Angela Marinescu. Artista s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.
Avea doar 15 ani când a fost diagnosticată cu o infecție gravă – tuberculoză. Boala i-a măcinat sănătatea mai bine de un deceniu. Când a venit momentul să ia o decizie asupra drumului său în viață, a ales să studieze Medicina și Psihologia.
Angela Marinescu și-a făcut debutul în lumea literară odată cu publicarea poemelor sale în „Tribuna” de la Cluj, în 1965. Patru ani mai târziu lansa volumul „Sânge albastru”.
În anul 1981, poeta Angela Marinescu a refuzat Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. De-a lungul vieții a primit numeroase premii, precum Premiul „Nichita Stănescu” în 1990 şi Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia în 2006. Volumul „Jurnal scris în a treia parte a zilei. SOLDAT. Urme ale trecutului pe câmpul de luptă” a fost numit drept Cartea anului 2019.
A publicat și sub pseudonimul Angela Marcovici.
Te-ar putea interesa și: Doliu în presa din România. A murit un jurnalist cunoscut, care a fost cauza morții
La scurt timp după anunțul morții poetei, numeroase mesaje emoționante au fost transmise în memoria acesteia.
„Angela Marinescu părea nemuritoare. Şi este… Am rămas cu o discuţie neterminată şi asta-mi pare tare rău. O mare voce şi ţinută – unică în felul ei. Să o citim”, a transmis scriitorul Vasile Ernu.
„Zi de doliu în literatura română, ne-a părăsit o mare-mare poetă. Odihnă în pace, Angela Marinescu!”, a scris Dan Lungu.
„Când acum aproape cincisprezece ani i-am luat un interviu Angelei Marinescu, am punctat, printre altele, şi ceea ce critica literară numea poezia „neagră” a autoarei: o poezie care exorcizează nevroze şi traume şi care exprimă aproape perfect stările extreme de tensiune şi anxietate care există în noi. Angela nu a fost iritată de portretul meu, ci doar de formula „poezie neagră” pe care o resimţea ca pe un corset. Drept care a replicat în următorul fel: „/…/ iubind prea mult viaţa, nu mă satisface viaţa, ci ceva dincolo sau dincoace de viaţă. Ca un sinucigaş ce se sinucide din prea multă vitalitate. Îţi execuţi vitalitatea (din cap) cum poţi”, a transmis poeta Ruxandra Cesereanu.
Te-ar putea interesa și: Marea iubire a lui Nichita Stănescu. Dora era mai mică cu 23 de ani, dar era „exact jumătatea lui.” Povestea de dragoste pe care puțini români o știu