Am intrat în sezonul de iarnă, și este acel moment în care gospodinele se gândesc să-și pună în cămară provizii până în primăvară. Dar, există un truc care te va ajuta în acest sens, și astfe poți afla unde trebuie ţinute cununile de usturoi iarna. Citește mai departe și află care este acest loc.
Este acea perioadă a anului în care grădinarii din întreaga țară își adună recolta pentru iarnă. Unele dintre cele mai eficiente metode de a vă păstra recolta implică punerea în conserve, congelarea și deshidratarea.
Depozitarea usturoiului este una dintre cele mai practice metode pentru a profita la maximum de o recoltă. Dar cum anume îl depozitez și cum îl fac să dureze?
Căutați căpățâni întregi de usturoi cu coaja bine închegată și căței fermi. Evitați tot ceea ce pare moale și a început să germineze, muguri verzi care cresc în partea de sus a fiecărui cățel de usturoi.
Usturoiul cu nuanțe violet este în totalitate în regulă, este doar un soi diferit numit hardneck, din cauza tulpinii lemnoase. Usturoiul complet alb, sau softneck, este lipsit de această tulpină. Cele două varietăți pot fi folosite interschimbabil.
Depozitați căpățânile întregi de usturoi sau cățeii de usturoi necurățați, într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient cu o bună circulație a aerului, cum ar fi o pungă cu plasă sau un coș cu țesătură lejeră. Păstrați-l în cămară sau într-un coș pe tejghea, ferit de soare. Păstrați usturoiul curățat de coajă în frigider
Frigiderul este un loc excelent pentru cățeii de usturoi întregi decojiți, tăiați în felii sau tocați mărunt. Să spunem că ați feliat o grămadă de usturoi pentru o rețetă și aveți în plus, depozitați-l într-un recipient ermetic în frigider. Folosiți-l în termen de 2-3 zile.
Descoperă și: Cum pui ouă la murat pentru la iarnă. Trucul secret pentru o rețetă ca la carte
O altă modalitate de a pregăti usturoiul pentru iarnă, sunt așa-numitele cununile de usturoi, de fapt sunt împletituri făcute cu funiile de usturoi.
După ce se fac ceste cununii, va trebui să le lăsăm într-un loc aerisit la uscat, după asta le vom depozita într=un loc fără lumină, întunecat, și extrem de uscat. În acest fel vom proteja usturoiul de umezeală și de lumina puternică.
Mai există o variantă de păstrare pentru iarnă, și anume usturoiul deshidratat. Cățeii de usturoi proaspeți și fermi, fără vânătăi, pot fi uscați pentru a obține ”chipsuri” de usturoi gustoase care vor adăuga crocant la orice, de la orez la mâncăruri cu pui.
Pentru a le pregăti, decojiți și tăiați cățeii de usturoi în două pe lungime, apoi urmați instrucțiunile de pe deshidrator.
Află și: Cum faci zarzavat la borcan pentru la iarnă. 3 rețete utile ca să ai ce pune la ciorbă
Pentru a deshidrata usturoiul în cuptor, uscați-l la 60 de grade timp de 2 ore, apoi reduceți căldura la 54 de grade și continuați uscarea până când usturoiul este crocant, 4-6 ore. Păstrați într-un recipient etanș la temperatura camerei.
Usturoiul este un ingredient esențial în cămară. Puteți păstra căpățânile întregi la temperatura camerei într-un loc uscat și întunecat, puteți păstra la frigider cățeii decojiți sau tăiați într-un recipient etanș sau puteți îngheța usturoiul în ulei.
Cu o varietate de moduri de a stoca, și de a mânca, usturoi proaspăt, nu va trebui să vă lipsească niciodată.