Guvernul României pregătește o serie de modificări semnificative în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicată la locuințe. Conform proiectului de lege, cota de TVA pentru locuințe se va majora de la 5% la 9%, intrând în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. TVA majorat de la 1 ianuarie 2024 – ce trebuie să știe toți românii.
Noul proiect de lege aduce cu sine nu doar o creștere a cotei de TVA, ci și o serie de condiții mai detaliate care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de cota redusă de 9%. Nerespectarea acestor condiții va duce la aplicarea cotei standard de TVA de 19%. Astfel, guvernul dorește să încurajeze achiziționarea locuințelor care corespund unor criterii specifice și să evite speculația imobiliară.
Citește și: Țara din Europa care va avea TVA zero la alimente în 2023. Se va proceda la fel și în România?
Ministrul Finanțelor a declarat că TVA-ul pentru panouri fotovoltaic va fi majorat de la 5 la 9%, iar TVA-ul pentru HoReCa rămâne la 9%.
Cluburile, sălile de sport și festivalurile vor trebuie să plătească 9% TVA, față de 5% cât era până acum.
Marcel Boloș a vorbit luna trecută despre majorarea TVA-ului și modificările care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, explicând că la alimente și medicamente, acesta nu se va majora.
„Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în Coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente. În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA”, a dat asigurări Boloș.
Vezi și: Lista produselor care se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Veştile nu sunt deloc bune pentru români
„Este adevărat că economia are de recuperat (…). A fost un agrement în coaliția de Guvernare, astfel încât aceste cote, care sunt o facilitate pentru România, să fie menținute și să putem să avem totuși o abordare pe termen lung pentru ceea ce înseamnă atragerea de investiții și protejarea populației”, a mai explicat ministrul.
TVA-ul va crește și pentru produsele bio-tradiționale, de la 5, la 9%, iar ministrul de Finanțe a spus că este vorba despre „o aliniere”.
„Este o aliniere, fiindcă era o disproporționalitate în ceea ce privește produsele alimentare și gândirea pentru coaliție a fost să avem această aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare și, din punctul acesta de vedere, probabil că se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliție pe acest demers”, a mai spus oficialul.
TVA-ul pentru energia termică rămâne la 5%, iar autoritățile nu își doresc ca populația să fie afectată, așadar nu va crește TVA-ul al lemnele de foc și energia termică în plină iarnă. Cu toate acestea, TVA-ul va crește pentru panourile fotovoltaic.
Guvernul va modifica politica fiscală și în privința TVA-ului la locuințe.
În proiectul de lege apare o majorare de cotă de 9%, față de 5%, dar și condiții detaliate. Cei care nu le respectă, vor plăti cota standard de TVA de 19%.
Se pare că se va plăti TVA 9% doar pentru livrarea de locuințe cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 de lei, fără TVA.
Cota de 9% se aplică doar locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Dar cota de 5% nu dispare de tot. Cei care au încheiat sau vor încheia acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe, vor plăti actuala cotă redusă de TVA de 5% în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.