Țara din Europa care va avea TVA zero la alimente în 2023. Se va proceda la fel și în România?

Țara din Europa care va avea TVA zero la alimente în 2023. Se va proceda la fel și în România?
Ce tara are TVA zero la alimente

O țară din Europa va avea TVA zero la alimente. Măsura luată de guveranți este una anti-inflaționistă, mai ales că în această țară vor avea loc alegeri în anul ce urmează. Acum, românii se întreabă dacă și în România se va întâmpla la fel, în contextul în care rata inflației este foarte mare.

Ce țară din UE a decis TVA zero la alimente. Nu este singura

Polonia va meține TVA zero pentru alimente în primul semestru al anului 2023, pentru a combate astfel inflația mare, a anunțat premierul Mateusz Morawiecki.

Guvernul de la Varșovia a adoptat reducerea taxelor, de la benzină la îngrășăminte, pentru a-i ajuta pe polonezi să facă față inflației mari, însă va reveni la taxele normale în 2023 după ce Comisia Europeană a decis că acestea nu respectă reglementările UE.

Și Bruxelles-ul are TVA zero la alimente

Cu toate astea, chiar și Bruxelles-ul a permis păstrarea TVA zero la alimente, scrie Agerpres. „Încercăm… când plouă să dăm oamenilor o umbrelă pentru a-i ajuta”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă.

„Mai presus de toate, TVA zero la alimente este o astfel de umbrelă și astăzi vreau să subliniez că vom continua această politică cel puțin în primul semestru din 2023″, a mai spus premierul polonez.

Cât costă măsura luată de guvernul polonez

De asemenea, Mateusz Morawiecki a informat că măsura va costa aproximativ opt miliarde de zloți, ceea ce înseamnă 1,77 miliarde de dolari.

În plus, ministrul de Finanțe din Polonia, Magdalena Rzeczkowska, a solicitat miniștrilor din guvernul polonez să pregătească planuri de economii de aproximativ 5% în departamentele fiecăruia.

„Am convenit un plafon de 5% și este decizia fiecărui minister privind perioada în care vor fi realizate economiile”, a explicat Magdalena Rzeczkowska.

Zona euro se îndreaptă spre recesiune

Pe de altă parte, zona euro se pare că se îndreaptă în această perioadă spre recesiune.

Astfel, activitatea economică din octombrie indică cel mai rapid declin din noiembrie 2020, după ce criza costului vieţii îi menţine prudenţi pe cumpărători, afectând puternic cererea, relevă datele preliminare publicate de S&P Global.

Germania are cele mai mari probleme

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, ce măsoară activitatea industriei şi sectorului serviciilor, a scăzut la 47,1 puncte în octombrie, de la 48,1 puncte în luna septembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la o micșorare de până la 47,5 de puncte.

„Datele preliminare PMI dovedesc şi mai mult că zona euro alunecă puţin câte puţin într-o recesiune destul de profundă, în timp ce presiunile inflaţioniste rămân intense.

Datele disponibile până acum indică faptul că problemele Germaniei sunt mult mai mari decât ale Franţei”, a declarat Andrew Kenningham de la Capital Economics.

Urmăriți Playtech.ro și pe