27 oct. 2023 | 11:55

Avertizare ANM de vreme rea. A fost emis cod galben de ploi şi vijelii, în România

Vremea Meteo
Avertizare ANM de vreme rea. A fost emis cod galben de ploi şi vijelii, în România
Avertizarea este valabilă până pe 28 octombrie

Cu maxime de până la 30 de grade în aceste săptămâni, toamna pare că se termină, cu un anunț al specialiștilor privind a doua furtună a sezonului, furtuna Babet, care a ajuns în Europa. Efectele au apărut și în România, iar conform ANM, sunt intensificări ale vântului și averse însemnate cantitativ în zone importante din țară, iar această avertizare ANM de vremea rea va ține cel puțin 24 de ore.

Toamna se termină, sub efectele furtunii Babet

Finalul acestei luni, deși cu valori termice ridicate, a adus un nou fenomen meteo la nivelul Europei de Vest, și anume furtuna Babet. De cealaltă parte, în estul Europei, mai ales în România, există situații de schimbări termice, astfel că, pe plan local, avem parte de o nouă avertizare ANM de vreme rea.

Vezi aici: Ce se întâmplă cu vremea în noiembrie. Avertismentul ANM pentru români, se schimbă totul în doar câteva zile

Conform meteorologilor europeni, întreaga Marea Britanie se poate aștepta la condiții de ploaie și vânt de la mijlocul săptămânii și până sâmbătă, dar unele zone vor fi mai afectate decât altele.

Cele mai puternice vânturi vor sufla inițial în sud-vestul Angliei și în Țara Galilor la sfârșitul zilei de marți și până miercuri, fenomenul extinzându-se și în celelalte state vest-europene cu aceeași intensitate și cu fenomene meteo adiacente și, cu rafale care se așteaptă să depășească 96 km/h.

”Adesea, forța vântului constituie cea mai mare parte a avertismentelor, dar furtuna Babet aduce un risc mai mare de ploi abundente și inundații cu impact, cu unele cantități foarte mari de precipitații care vor cădea pe terenuri deja saturate.”, anunță specialiștii europeni.

Ploi puternice și persistente în Europa Centrală

Cu toate acestea, mai spun meteorologii europeni, zonele în care este cel mai probabil să se înregistreze cele mai puternice ploi și, prin urmare, o intensificare a avertizărilor meteorologice sunt zonele estice ale Irlandei de Nord și estul Scoției, cu un risc crescut de inundații și perturbări posibile aici.

”Impactul apelor de suprafață și al râurilor este probabil și, având în vedere că bazinele hidrografice sunt saturate în urma ploilor abundente și a inundațiilor recente, îi îndemnăm pe oameni să fie pregătiți pentru posibile inundații.

Există, de asemenea, îngrijorarea că inundațiile cauzate de apele de suprafață pot fi exacerbate de resturile care blochează canalizarea, canalele de scurgere etc. ca urmare a vânturilor puternice.”, mai precizează meteorologii.

Află detaliile despre: Alertă ANM de inundații în România. Ce județe sunt vizate de viituri

Pe plan local, poate și ca efect al acestei furtuni, ANM a emis o nouă avertizare meteo de cod galben, preponderent pentru zona de vest a țării.

Avertizare ANM de vreme rea, cod galben

Așa cum menționam și într-un alt material, în această dimineață de 27 octombrie 2023, a fost emisă o nouă avertizare meteo de vreme rea, în baza a două atenționări de cod galben de intensificări ale vântului și averse însemnate cantitativ în zone importante din țară, iar această avertizare ANM de vremea rea va ține cel puțin 24 de ore.

Descoperă date despre: Cât timp vom mai avea vreme bună în România. ANM a anunțat când scad temperaturile

Cele două avertizări sunt pentru Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei și la munte, iar în această avertizare ANM de vreme rea se precizează că ”vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50…70 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m de peste 80…90 km/h.”

”În județul Maramureș, precum și în zona de munte a județelor Bistrița-Năsăud, Mureș, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad și Bihor, vor fi averse însemnate cantitativ și se vor acumula 20…30 l/mp și izolat peste 40…50 l/mp.

În intervalul menționat, vântul va avea intensificări în zona montană, iar în primele ore și în nordul Crișanei, Maramureș, vestul Transilvaniei, cu viteze în general de 55…75 km/h. La altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80…100 km/h.

Temporar vântul va avea intensificări și în restul Transilvaniei, cu viteze în general de 40…50 km/h.”, este precizat în această avertizare ANM de vreme rea.

Vezi și: Se anunţă iarnă grea în România. ANM, prognoză meteo pentru următoarele luni: ”Valuri de aer polar”

În afară de cele două coduri galbene, ANM a emis și prognoza pentru luna următoare, iar conform acesteia, de la jumătatea lunii se va răci vremea, iar precipitațiile vor fi în cantități ceva mai mari.

Digisport.ro
Milionarul cu avion privat care merge cu metroul și autobuzul în București! ”Bă, ce sărac e ăsta, n-are mașină”
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Motivul pentru care bikini de damă au o fundiță în partea din față. Puțină lume știe adevărul
EVZ.ro
Fostul „socru” al Prințesei Diana, acuzat de viol. Mohamed Al Fayed ar fi abuzat peste 20 de femei
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Rux și Opulență, refuz pentru Survivor România. Culisele afacerii
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Verdict pentru Traian Băsescu. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
ELENA LASCONI, VIZITĂ SECRETĂ! A fost FOTOGRAFIATĂ pe ASCUNS
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arăta Ioana State de la Asia Express la începutul carierei de comediantă. Imagini cu ea de la prima apariție la iUmor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro