Vești rele din partea meteorologilor. Se strică vremea în mai multe zone din țară, unde sunt așteptate inundații și ploi semnificative. Vezi care sunt județele în care precipitațiile își vor face simțită din plin prezența și cum va fi vremea în următoarea perioadă.
Săptămâna aceasta am avut parte de o vreme extrem de călduroasă. Atmosfera nu a fost deloc una de toamnă, pentru că temperaturile au fost la fel de ridicate ca la finalul unei primăveri. În unele zone, termometrele au indicat și 30 de grade celsius.
Până acum ne-am bucurat de zile cu temperaturi surprinzătoare, însă meteorologii spun că situația se va schimba. Pentru că vremea este foarte schimbătoare, specialiștii ANM spun că trebuie să ne așteptăm la ploi extrem de puternice și fenomene extreme.
După câteva zile pline de soare, temperaturi primăvărățice și vreme plăcută, specialiștii în meteorologie aduc vești puțin mai puțin plăcute pentru locuitorii României.
Urmează o perioadă de ploi, marcată și de inundații și viituri în majoritatea regiunilor țării. Practic, întreaga țară este expusă riscului unor condiții meteorologice severe, astfel că cei care locuiesc în aceste zone ar trebui să se pregătească și să ia măsurile de precauție necesare.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de inundaţii. Vezi care sunt zonele afectate și dacă trebuie să te îngrijorezi.
Meteorologii au făcut un avertisment important, valabil pentru mai multe zone din România. Este din nou pericol de inundații, astfel că șase râuri din țară se află sub avertizare hidrologică. Specialiștii au emis o nouă avertizare pentru următoarea perioadă.
Vezi și: Cum va fi vremea în luna noiembrie 2023. Ne așteaptă ploi și temperaturi de zero grade
Avertizarea este valabilă de vineri, de la ora 06:00, până sâmbătă, la ora 09:00. Sunt vizate județele Bihor, Cluj, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Alba și râurile Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru și Arieş.
”În intervalul 27.10.2023 ora 06:00 – 28.10.2023 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa – pe sectorul aferent S.H. Valea Vişeului (intrarea ȋn ţară), Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilӑu (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Şuşti – amonte S.H. Beiuş (judeţul Bihor), Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba)”, a transmis Institutul Național de Hidrologie.
Conform specialiștilor în hidrologie, avertizarea se referă la fenomenele care prezintă o probabilitate mai mare de producere și o intensitate accentuată în cursul zilei de vineri, în intervalul orar cuprins între 9:00 și miezul nopții. Aceste fenomene sunt susceptibile să apară pe anumite cursuri de apă din județele Maramureș, Cluj și Bihor.
Temperaturile ridicate vor rezista și în următoarele cinci zile, cu valori de până la 30 de grade Celsius în regiunea Muntenia vineri, în timp ce maximele vor atinge 27 de grade Celsius în timpul weekend-ului. Astfel, vom avea parte, în continuare, de temperaturi neobișnuite.
Se vor observa fluctuații semnificative de temperatură, mai ales în timpul nopții și dimineața. În București, de exemplu, se preconizează că temperatura va atinge 27 de grade Celsius luni și 24 de grade Celsius marți, conform informațiilor furnizate de ANM.
Te-ar putea interesa și: Vine iarna în România, avertisment de la ANM. Se anunţă ninsori şi ploi puternice
Românii și-au pierdut deja speranța că vor avea parte de un Crăciun alb, de poveste, ca în anii trecuți. De ceva timp nu ne-am mai bucurat de zăpadă de sărbători, dar meteorologii spun că ar putea fi cu noroc anul acesta.
Primele ninsori ar putea apărea la începutul lunii decembrie în majoritatea regiunilor din țară, dar mai ales la munte. Până în Ajun de Crăciun, însă, nu mai sunt așteptate precipitații, dar ar putea ninge chiar în ziua cea mare.