Ciorba de fasole în bol de pâine este astăzi un deliciu, cu precădere în zona Ardealului. Mulți iubesc savoarea pe care o dau cele două preparate împreună, astfel că mereu când ajung în zonă savurează acest fel de mâncare. Dar tu știi de unde provine acesta, de fapt?
Ciorba de fasole în pâine este un preparat nelipsit din restaurantele tradiționale românești, mai ales în zona Ardealului. Este o rețetă delicioasă și servită într-un mod aparte, potrivită pentru o masă de sărbătoare sau de ocazie, unde vrei să impresionezi.
Rețeta este însă una foarte veche puțini fiind cei care știu de unde provine ea de fapt. Ei bine, pe vremuri, în Evul Mediu, farfuriile din pâine erau la ordinea zilei. Acestea aveau, însă, și o altă utilitate: stăpânul mânca ciorba (conţinutul), în timp ce sclavilor le reveneau doar cojile de pâine. Astfel, se evita irosirea mâncării.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început, fasolea se alege de impurități, după care se pune la fiert, în apă cât să o acopere. Când dă în clocot, se mai lasă puțin și se schimbă apa. Se repetă acest proces cam de două ori.
În continuare, se pune uleiul într-o tigaie și când este gata, se adaugă legumele tocate mărunt și se călesc până se înmoaie. Se adaugă roșiile și se mai lasă câteva minute, până se pătrund și acestea. Prăjeală obținută se toarnă peste fasolea aproape fiartă și se lasă să mai dea câteva clocote. Pentru acrit, se poate folosi borș, lămâie sau zeamă de varză.
Se potrivește apoi de sare și piper, se adaugă și verdeața tocată mărunt, după care, după ce a mai fiert puțin se stinge focul.
Între timp, se pregătește și pâinea specială pentru acest timp de preparate. Se golește de miez, după care se umple cu ciorbă.
Citește și: Cele mai consumate ciorbe din România. Se cer în toate restaurantele tradiţionale, tu ştii să le faci acasă?