În aceste zile, deși suntem în octombrie, au existat și vor mai apărea, fluctuații mari de temperatură. Meteorologii au o explicație pentru aceste schimbări termice, inclusiv despre fenomenul rar observat la Marea Neagră, despre care aceiași specialiști spun că nu s-a mai întâmplat de 40 de ani.
În ultimii ani, fie că ne place, fie că nu, au apărut modificări importante a ciclului termic pe perioada unui an, în funcție de anotimpuri.
Iernile au ajuns mai secetoase în ninsori, iar verile cu valori extreme de până la 44-48 de grade, cel puțin în 2022 și 2023 fiind depășite recorduri de temperatură.
Din păcate, cam același lucru se petrece și în timpul toamnei, cum este și acum, când avem valori termice demne de o zi de vară însorită, ajungând până la 30 de grade.
În cele din urmă, vinovați pentru aceste schimbări dramatice ale vremii suntem tot noi, datorită gradului mare de poluare.
În aceste condiții, deși nu este relativ normal, a apărut fenomenul rar observat la Marea Neagră, și anume temperatura apei mării la cel puțin 21-22 de grade, iar în aer s-au înregistrat nu mai puțin de 27 de grade.
Meteorologii spun că este un fenomen rar, care nu a mai apărut pe litoral de acum 40 de ani, dar tot ei vin și explică, de fapt, ce este fenomenul rar observat la Marea Neagră.
Citește despre: Valul ‘Cerberus’ de caniculă topește Europa. Au fost temperaturi record
Este vorba de așa-numitul ciclon cvasi-tropical care a provocat o toamnă anormală la Marea Neagră, fenomen ce mai avea loc în urmă cu 40 de ani.
”Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal.
Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.
În 1983, tot în luna octombrie, românii care erau la malul Mării Negre resimțeau peste 26 de grade în atmosferă, iar la nivelul mării, temperatura este cu mult peste media normală a perioadei.
Un alt moment istoric, tot vorbind de acest fenomen rar observat la Marea Neagră, a mai avut loc în 1952, când se înregistrau nu mai puțin de 39 de grade în aer, dar de data asta valorile termice erau înregistrate în județul Ialomița.
Află despre: Fenomen meteo periculos pe Marea Neagră. Turiştii au filmat imediat, imaginile fac furori
Din păcate, efectele poluării masive se resimt din ce în ce mai acut, iar aceste schimbări termice, anormale, sunt un efect al acestui aspect de care nu prea se ține cont.