Compotul de gutui nu trebuie să lipsească din nicio cămară. În serile de iarnă geroase merge savurată o cană din această băutură delicioasă. Pe vremuri, bunicile noastre preparau acest compot destul de des, așa că astăzi vă prezentăm rețeta tradițională de compot de gutui ca la bunica. Va ieși aromat și gustos!
Gutuile sunt folosite în medicina populară de sute de ani, iar cercetările științifice asupra acestor fructe de toamnă au scos la iveală beneficiile nenumărate pe care le au asupra sănătății. Ele conțin fibre, multe vitamine și minerale esențiale, ceea ce le face un fruct nutritiv.
În plus, gutuile conțin antioxidanți puternici, care reduc reduc stresul metabolic, scad inflamația și protejează celulele împotriva deteriorării de către radicalii liberi. Aceste fructe delicioase și aromate pot ameliora grețurile din sarcină, pot trata ulcerele gastrice și anumite probleme digestive.
Citește și: Cum faci sirop de gutui, ca la bunica la țară. Ce beneficii are pentru sănătatea ta
Specialiștii recomandă consumul de gutui cât mai des, așadar, dacă aveți aceste fructe în cantități mari, le puteți conserva pentru iarnă. Puteți prepara un compot de gutui, exact cum îl făcea bunica pe vremuri. Compotul de gutui fără conservanți chimici iese delicios, cu un gust dulce-acrișor.
Prepararea lui este una simplă și rapidă, în plus, poate rezista chiar și 3 ani în cămară. Vă recomandăm să încercați neapărat rețeta de compot de gutui, prezentată mai jos. Simplu, natural și gustos, așa cum o făceau bunicile în vremurile de odinioară!
Citește și: Ce să pui în mâncarea de gutui. Ingredientele care îi dau gustul copilăriei
Gutuile se curăță bine de semințe, se scoate mijlocul lor și se taie felii sau cuburi mai mari. Se spală bine și se lasă la scurs, după care se pun în borcan, alături de zahăr și se completează cu apă până la marginea borcanului.
Se capsează și se sterilizează 15-20 de minute din momentul în care apa a dat în clocot. Se stinge focul, se acoperă cu o cârpă uscată borcanele și se lasă așa până a doua zi. Unele gospodinele preferă să adauge și vanilie, anason sau scorțișoară în borcane, însă compotul simplu de gutui este mai delicios.
Citește și: Cât zahăr trebuie să adaugi pentru cea mai delicioasă dulceață de gutui. Așa procedau și bunicile noastre
Se spală foarte bine gutuile și se lasă pe un prosop de hârtie pentru a se usca. Apoi se taie fiecare gutuie în patru părți egale și se îndepărtează semințele. Gutuile se taie în bucăți mici, pentru a fi mai ușor de fiert. Se pun apoi în cratița în care le preparați și se adaugă zahăr peste gutui, în așa fel încât fructele să fie acoperite. Se pune și un pahar de apă, se amestecă toate ingredientele foarte bine, apoi se pune vasul pe aragaz.
Amestecul se lasă la fiert, până când zahărul se dizolvă. Separat, lămâia se spală și se taie în patru bucăți și se adaugă în vasul cu gutui. Dulceața de gutui se fierbe aproximativ 1-2 ore. Atunci când schimbă culoarea și devine transparentă, se stinge focul. Lămâia se scoate la final din compoziție.
Dulceața se toarnă în borcane când este fierbinte și se pun capacele. Se depozitează la rece și se consumă peste iarnă. Poftă bună!